StoryEditor

Lesní bratia a spievajúca revolúcia. Ako Pobaltie bojovalo o nezávislosť

17.06.2021, 00:00
V týchto dňoch uplynie 81 rokov od chvíle, keď Estónsko, Lotyšsko a Litva upadli počas druhej svetovej vojny do sovietskej okupácie. Ich boj s Rusmi o svoju vlastnú svojstojnosť sa však začal dávno predtým.

Pre pobaltské štáty znamenala druhá svetová vojna stratu suverenity po krátkom období nezávislosti. Tento nenápadný región Európy si vždy dokázal zachovať odlišnosť. V priebehu histórie sa na tomto území striedali rôzni vládcovia – od Vikingov cez nemeckých rytierov a Švédov až po Rusov.

Estónci sú ugrofínsky národ blízky Fínom, kým Lotyši s Litovčanmi sú potomkovia starých Baltov. Tí sú indoeurópskymi príbuznými Slovanov. Ich jazyky sú však iné a považujú sa za jedny z najstarších živých jazykov Európy. Odlišná vždy bola aj ich kultúrna identita. Tá musela odolávať tlakom mocného germánskeho sveta na západe a rozjímajúceho sa ruského impéria na východe.

Pobaltie bolo posledným pohanským kútom Európy, ktorý prijal kresťanstvo až potom, ako ho s mečom v ruke priniesli rády nemeckých rytierov. V Estónsku dnes pre ich blízkosť so severanmi prevláda protestantizmus. Litva je, naopak, fanaticky katolícka, Lotyšsko stojí niekde medzi nimi, zmiešané aj s veľkou pravoslávnou ruskou menšinou.

Krajiny, ktoré tak dlho odolávali pokresťančeniu, sú dnes posiate vysokými vežami kostolov. Estónsky Tallinn vyzerá ako vystrihnutý zo stredovekej Európy, na ktorej sa podpísal aj odkaz severskej kultúry. Lotyšská Riga je miestami akoby kópiou nemeckých hanzových miest, ktorej kontrastuje unikátna secesia. Litovský Vilnius – mesto baroka – v minulosti prezývali Jeruzalem severu pre jeho kedysi početnú židovskú komunitu a exotické menšiny krymských Tatárov vyznávajúcich judaizmus – karaimov – či moslimských Tatárov.

V ostatných storočiach sa tlak medzi germánskym a ruským svetom prejavoval v striedavom ovládaní Pobaltia. Na konci 18. storočia si Pobaltie rozdelili ríše ruská a pruská. Veľká časť 19. storočia sa potom niesla v znamení silnej rusifikácie a potláčania akýchkoľvek pokusov o nezávislosť či národnú svojbytnosť. Tuhý korienok Baltov sa však zlomiť nepodarilo. Najmä v Litve sú dodnes národnými hrdinami pašeráci kníh, ktorí do krajiny okupovanej cárskym Ruskom pašovali knihy v litovčine. Pod hrozbou vyhnanstva na Sibír alebo zastrelenia na mieste sa im takýmto spôsobom podarilo udržať národné povedomie a vzdelanosť ľudu. Títo ľudia sa stali symbolom odporu proti rus...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-01-30 09:05:00 - Feat.: - Title: Zotneme mu hlavu aj s korunou. Politika Karola I.priviedla Anglicko k občianskej vojne a jeho k potupnej smrti 02 - Modified: 2024-01-23 08:25:00 - Feat.: - Title: Výstrednosti slávnych: Van Gogh si odrezal ucho, Gauguin spôsobil skazu na Tahiti, Picasso strieľal po ľuďoch 03 - Modified: 2024-01-21 09:10:00 - Feat.: - Title: Radikálka v živote i v móde. Gabrielle Coco Chanel urobila z čiernej farby symbol ženskej nezávislosti 04 - Modified: 2024-01-19 12:26:08 - Feat.: - Title: Olympiáda, ktorá najprv nebola olympiádou. Európania dostali lekcie z hokeja a malé dievča vykročilo za slávou 05 - Modified: 2024-01-16 13:09:05 - Feat.: - Title: Prečo by para nemohla aj rátať? Odvážny vynález stopol nedostatok financií, prapredok počítačov však fungoval
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
25. apríl 2024 12:58