Predstavitelia 12 členských krajín po skončení samitu v Maastrichte v decembri 1991, na ktorom sa dohodli, že doterajšie vzájomné vzťahy transformujú do Európskej únie.EC – Audiovisual Service
StoryEditor

Zmluva, ktorá položila základ Európskej únie: Chýbalo málo a celý projekt mohol skrachovať

07.02.2022, 13:05
Holandské mesto Maastricht sa pred 30 rokmi stalo svedkom zrodu odvážneho plánu na integráciu v tom čase dvanástich európskych krajín do spoločnej únie.

Oficiálne znie jej názov Zmluva o Európskej únii, do všeobecného povedomia však vošla podľa miesta, kde došlo k jej podpisu – Maastrichtská zmluva.

Samotný akt, v rámci ktorého predstavitelia jednotlivých krajín podpísali 7. februára 1992 v holandskom meste Maastricht viac než stostránkový dokument, bol pomerne nenápadnou udalosťou. Akoby ani sami jeho aktéri príliš neverili, že plán integrácie v tom čase dvanástich európskych štátov do jednej únie, vyústi do úspešného konca.

Zmluva sa totiž nerodila ľahko a aj následný proces jej ratifikácie bol veľmi komplikovaný.

Nie div, projekt, ktorý dovtedajšie hospodárske spoločenstvo štátov menil na ich politickú úniu, ktorý mal, okrem iného, zaviesť európske občianstvo, hovoril o zriadení nových inštitúcií, posilnení právomocí Európskeho parlamentu, ale tiež o spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike a výhľadovo aj o spoločnej mene, bol tom čase pre mnohých nepredstaviteľný.

Hospodárska spolupráca stačí

Projekt zjednotenej Európy nebol pravdaže ničím novým, už v roku 1950 prišiel s takýmto návrhom francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman. Hoci existovali aj plány na politické spoločenstvo, k ich realizácii nedošlo a integrácia prebiehala predovšetkým v rovine hospodárskej.

V roku 1952 vzniklo Európske spoločenstvo pre uhlie a oceľ, o päť rokov neskôr boli Rímskymi zmluvami založené Európske spoločenstvo pre atómovú energiu a Európske hospodárske spoločenstvo a takzvaná Zlučovacia zmluva, ktorá vstúpila do platnosti v lete 1967, napokon spojila orgány všetkých troch organizácií pod jednotný názov Európske spoločenstvá.

Sľubne naštartovaný proces integrácie sa však v 70. rokoch spomalil, keď západoeurópske ekonomiky čelili inflácii, nezamestnanosti, riešili sa dopady ropnej krízy a ďalšie problémy. Napriek tomu sa ale spoločenstvo rozrastalo. K jeho zakladajúcim štátom, takzvanej vnútornej šestke – Francúzsku, Belgicku, Holandsku...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
18. apríl 2024 23:38