StoryEditor

Shelley, Woods, Jurovskij: Podpísali sa pod veľké udalosti dejín, zostali však zabudnutí

26.10.2019, 11:05
Autor:
Jan ČápJan Čáp
Ribbentropov kat, Mussoliniho holič, Churchillov dabér, vrah cára Mikuláša – tí všetci patria k epizódnym hrdinom, o ktorých nám toho učebnice dejepisu veľa nepovedia. Vedľajšie postavy pritom históriu často priblížia živšie než oficiálne dokumenty... Čo o tých, ktorí hýbali dejinami prezrádzajú menej známi svedkovia?

Mal britský premiér Winston Churchill svojho dvojníka, podobne ako Stalin, Adolf Hitler alebo Saddám Husajn? Kto vo filme Orol pristál (1976) videl, ako šarmantný Michael Caine v úlohe nemeckého dôstojníka zastrelí na terase anglickej vily plnoštíhleho plešatejúceho muža s cigarou, zatiaľ čo skutočný ministerský predseda cestuje na Teheránsku konferenciu, ten o tom nemôže pochybovať.

Mimo filmového plátna si však s touto otázkou nemecká spravodajská služba, ktorá mala počas vojny na mnohých svetových letiskách svojich ľudí, asi hlavu príliš nelámala.

Churchillov dablér...

Keď 1. júna 1943 nastupoval v portugalskom Lisabone do lietadla herec Leslie Howard, známy z filmu Juh proti Severu (1939), v sprievode svojho korpulentného impresária Alfreda Chenhallsa, mohli byť pozorovatelia Abwehru presvedčení, že ide o samotného britského premiéra s jeho telesným strážcom Walterom Thompsonom. Najmä keď si filmový produkčný na letisku Portela zapálil cigaru.

​Zamenenie možno bolo naporúdzi: vrchný veliteľ britských vojsk sa mal podľa informácií nemeckých tajných služieb vracať zo severnej Afriky, kde rokoval s ministrom zahraničia Anthony Edenom a americkým generálom Dwightom Eisenhowerom, a nemeckým spravodajcom bolo tiež známe, že okrem armádnych špeciálov využíva britský premiér niekedy aj civilné letecké linky.

Z letiska vo francúzskom Bordeaux v každom prípade vzlietlo osem nemeckých stíhačiek Junkers, ktoré zrejme mali rozkaz dopravné lietadlo DC-3 na linke Lisabon – Bristol zostreliť. Sledovaný let 777 skončil po ich zásahu vo vlnách Biskajského zálivu a nikto z cestujúcich neprežil. Trom sa síce podarilo z horiaceho stroja vyskočiť, ale nad morom im rýchlo zhoreli padáky. Bol dôvodom na dopoludňajší útok iba omyl Hitlerových spravodajcov?

Herec Leslie Howard (vľavo) a jeho impresário Alfred Chenhalls zahynuli v lietadle, ktoré zostrelili nemecké stíhačky. Bol dôvodom útoku omyl Hitlerových spravodajcov, ktorí si Chenhallsa pomýlili s Churchillom? Herec Leslie Howard (vľavo) a jeho impresário Alfred Chenhalls zahynuli v lietadle, ktoré zostrelili nemecké stíhačky. Bol dôvodom útoku omyl Hitlerových spravodajcov, ktorí si Chenhallsa pomýlili s Churchillom? Wikimedia Commons, nscompsandpoets

​Vojnoví historici upozorňujú, že týmto zámorským spojom sa do Anglicka často vracali aj britskí špióni alebo dôstojníci, ktorým sa podarilo utiecť zo zajateckých táborov. K dispozícii sú tiež výpovede troch zúčastnených pilotov Luftwaffe, ktorí tvrdia, že vtedy v priestore strážili prejazd vlastných ponoriek, žiaden rozkaz na útok

vopred nedostali a siluetu dvojmotorového vrtuľového dolnoplošníka si za zlej viditeľnosti pomýlili s vojenským lietadlom. Sami boli pobúrení tým, že ich o plánovanom prelete dopravného lietadla nikto z dispečerov neinformoval. Vraj by inak bývali pred streľbou pozornejší.

„Nemeckej brutalite sa dokáže vyrovnať len hlúposť ich agentov,“ komentoval incident Churchill, ktorý o dva dni neskôr na ceste z Afriky v Gibraltári prestupoval do vojenského bombardéra Liberator a v Anglicku bezpečne pristál až 5. júna. „Ako niekomu mohlo napadnúť, že by som si so všetkými prostriedkami Veľkej Británie, ktoré máme k dispozícii, objednal sedadlo v neozbrojenom lietadle bez sprievodu a za denného svetla?“ pýtal sa posmešne.

Vo svojich povojnových pamätiach však vyjadruje zároveň ľútosť nad tým, že pravdepodobná zámena s jeho osobou viedla k smrti 17 osôb na palube.

... a Churchillov dabér

Hlasového dvojníka však C...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 16:16