StoryEditor

Kazašský veľvyslanec pre HN: Niektorí ľudia v našej krajine až rozprávkovo zbohatli

13.01.2022, 07:39
Popri pokojných demonštrantoch sa na protestoch v Almaty zúčastnili aj vycvičení teroristi, ktorí konali veľmi brutálne, tvrdí pre HN Roman Jurievič Vasilenko, kazašský veľvyslanec na Slovensku.

Kazachstan zasiahli minulý týždeň masové protesty, ktoré si vyžiadali viac ako 160 mŕtvych. Aká je situácia v krajine dnes?

Situácia je dnes oveľa pokojnejšia než bola minulý týždeň. Na úvod však treba vysvetliť, ako k jej eskalácii vôbec došlo. Na začiatku to skutočne boli protesty proti zvýšeniu cien skvapalneného ropného plynu na západe krajiny, ktorý sa v tomto regióne vo veľkej miere používa ako palivo pre vozidlá. Práve toto sa neskôr stalo spúšťačom pre protesty po celej krajine. Môžem to povedať takto – Kazachovia vyšli von do ulíc, lebo pohár ich trpezlivosti sa naplnil. Prezident a vláda na tieto požiadavky zareagovali a znížili ceny plynu, ale to už ľuďom nestačilo. Chceli nielen sociálne a ekonomické, ale aj politické reformy. Veľké protesty sa tak spustili najmä v Almaty, našom najväčšom meste s takmer dvoma miliónmi obyvateľov. A tam aj boli tieto protesty ukradnuté.

Kto ich ukradol?

Zločinci, banditi a napokon aj teroristi, ktorí chceli zničiť vládu, administratívne budovy i celú krajinu. Preto páchali teroristické činy. To, čo robili, bolo naozaj veľmi brutálne. A po nich prišli rabovači, ktorí kradli veci z obchodov. Teraz sa už všetky protesty v celom Kazachstane skončili, rovnako aj protiteroristická operácia. V súčasnosti je potrebné vyšetriť, kto boli títo ľudia.

Na televíznych záberoch, ktoré obleteli svet, predsa neboli žiadni teroristi, ale bežní civilisti, často dokonca deti či študenti, ktorí protestovali bez akýchkoľvek prejavov násilia...

Samozrejme, ja tým nemám na mysli demonštrantov, ktorí pokojne a umierneným spôsobom dávali najavo svoj nesúhlas. O nich tu vôbec nejde. Ide tu o ľudí, ktorí dostali do rúk zbrane a obrátili ich proti policajtom. Používali tiež palivo na to, aby zapálili oheň v administratívnych budovách, na letisku a na ďalších kľúčových miestach.

Kazašské veľvyslanectvo v Bratislave

Ako bude vláda pri tomto vyšetrovaní postupovať?

Najdôležitejšie je, aby sme vyšetrili, kto bol organizátorom všetkých týchto udalostí. Lebo to nebola žiadna náhoda. Celé to bolo veľmi dobre zorganizované. A všetko to boli články jedného reťazca. Cieľom bolo zničenie vlády aj prezidenta, teda štátny prevrat. Musím tiež dodať to, čo v utorok povedal náš prezident Kasym-Žomart Tokajev vo svojom prejave v parlamente. Je veľmi zaujímavé a otázne, prečo niektoré pobočky kazašskej tajnej služby, ktorá sa volá Výbor pre národnú bezpečnosť a je známa pod skratkou KNB v ruštine, nechali otvorené budovy aj so zbraňami aj tajnými dokumentami. Práve odtiaľto totiž dostávali útočníci zbrane.

Napokon bývalý šéf tejto tajnej služby Karim Masimov bol zatknutý za vlastizradu. Kazachstan pritom leží v regióne Strednej Ázie, nie až tak ďaleko od Afganistanu. Keď hovoríte o teroristoc...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 13:32:32 - Feat.: - Title: Naši vedci preukázali, že v skupine sú ľudia zákernejší, aj keď tým nič nezískajú 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 20:04