StoryEditor

Komercia vo výskume je už realitou

07.08.2020, 00:00
oronavírus zasiahol aj nás, podľahlo mu niekoľko kolegov, hovorí pre HN Peter Chochula, slovenský časticový fyzik pôsobiaci v organizácii CERN.

Už takmer 23 rokov pracujete v Európskej organizácii pre jadrový výskum (CERN) vo švajčiarskej Ženeve. Ako trávite prázdniny, zasiahla vám do nich nejakým spôsobom koronakríza? Zbrzdila vaše pracovné aktivity či prekazila dovolenkové plány?
S deťmi trávime prázdniny na Slovensku. Deti sú stále u starých rodičov a my s manželkou sme momentálne v pracovnom nasadení. Práve teraz sme sa mali vracať z dovolenky na Floride, ktorú sme museli zrušiť. Takže aj týmto spôsobom nás koronakríza postihla. Bol som takisto nútený zrušiť viacero pracovných ciest, okrem iného aj do Wu-chanu. To sú však veci, ktoré sa dajú nahradiť, prípadne urobiť inokedy. Horšie je to, čo sa nahradiť nedá. Pre koronu sme prišli o niektorých kolegov. Bolí to, zasiahlo ma to osobne. Žiaľ, tieto veci sa zmeniť nedajú.

Z ktorých krajín pochádzali vaši kolegovia, ktorí korone podľahli? Boli medzi nimi aj vedci z Wu-chanu či iných miest Číny, kde nákaza vypukla?
Nemám žiadne informácie o tom, že by medzi obeťami boli naši spolupracovníci z Číny. Viem však, že jej podľahol jeden kolega z Ruska a ďalší z Talianska či Španielska.


Čo ste mali robiť vo Wu-chane? Prebieha aj tam časticový výskum?
Vo Wuchane je čínska univerzita, ktorá s nami spolupracuje. Konkrétne ide o spoločné aktivity na mojom experimente na stavbe detektora.

Ovplyvnila pandémia koronavírusu výrazným spôsobom aj práce na Veľkom hadrónovom urýchľovači (LHC), ktorý je azda najznámejším zariadením organizácie CERN?
Táto pandémia bezpochyby ovplyvnila naše aktivity. Veď si len vezmite, že CERN má 2 600 zamestnancov. Všetci sme doma na home office. Je tu aj ďalších 1 600 zamestnancov, ktorí poskytujú servis, prípadne sú to študenti či stážisti platení CERN-om. A máme 14-tisíc užívateľov z celého sveta, ktorí sú tiež doma. Všetci títo ľudia teraz chýbajú. Takže naše práce sú veľmi spomalené, ak nie úplne zastavené.

Predpokladám, že aj samotný urýchľovač LHC je momentálne mimo prevádzky...
LHC je a aj mal byť mimo prevádzky, pretože sme aktuálne v čase odstávky. Po niekoľkých rokoch prevádzky bežne mávame technologickú odstávku, počas ktorej sa urýchľovač modernizuje. Koronakríza nás zasiahla práve v tomto období. Pomaly sme však už mali začať opäť štartovať. Namiesto budúceho roka sa tak celý proces spustí najskôr v roku 2022, takže aj LHC je rozhodne ovplyvnený.

Veľký hadrónový urýchľovač má obvod takmer 27 kilometrov. CERN pred pár týždňami schválil stavbu takmer štvornásobne väčšieho – stokilometrového budúceho kruhového urýchľovača (FCC). Počkáme si naň minimálne 30 rokov. Chceli by ste sa nejakým spôsobom podieľať minimálne na jeho prípravných prácach?
Táto otázka je správna, pretože v čase, keď sa budúci kruhový urýchľovač dostane do prevádzky, my už budeme v penzii. Kolegom budeme môcť len závidieť. Avšak, samozrejme, na jeho príprave sa podieľať budeme, pretože toto je beh na dlhé trate. Napríklad náš experiment ALICE, na ktorom pracujem, sa začal projektovať 20 rokov predtým, než sme začali robiť prvé merania. Treba totiž urobiť koncept a dizajn, vyvinúť a pripraviť technológie, a až potom celý projekt nechať postaviť a rozbehnúť. Takže veľa vecí a skúseností, ktoré sme získali vo veľkom hadrónovom urýchľovači, sa prenesie na budúci kruhový urýchľovač.

Zatiaľ budeme ešte 30 rokov skúmať počiatky veľkého tresku na Veľkom hadrónovom urýchľovači. Napokon, aj tieto výskumy prispejú k budovaniu budúceho kruhového urýchľovača...
...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 03 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 19:42