StoryEditor

Obnova britského impéria je len sen

05.02.2018, 22:23
Stúpenci odchodu z EÚ si myslia, že anglicky hovoriaci svet nás príde zachrániť, tvrdí pre HN britský europoslanec Charles Tannock.

Ste jedným z najznámejších britských kritikov brexitu. Navyše sa netajíte tým, že máte úzke väzby so Slovenskom. Môžete to bližšie vysvetliť?
Som veľmi hrdý na to, že moja manželka je Slovenka. Máme spolu tri deti, ktoré majú dvojaké občianstvo – slovenské aj britské. Manželka sa narodila v Bratislave, kde tiež chodila do školy. Jej rodina žije asi 20 kilometrov od hlavného
mesta, v Miloslavove v okrese Senec. Takže aj ja pravidelne chodievam na Slovensko a musím povedať, že vaša krajina sa mi veľmi páči.

Kedy ste naposledy navštívili našu krajinu?
Boli sme tam na Vianoce a Nový rok. V Miloslavove majú manželkini rodičia dom. Ale poznám aj okolie, Dunajskú Lužnú či Šamorín. Rád sa tam vraciam.

Návštevy Britov na Slovensku by sa mohli skomplikovať po odchode vašej krajiny z Európskej únie...
To áno, ale mňa osobne by sa to nedotklo. Minulý rok som získal írske občianstvo a pas, keďže mám predkov v Írsku. Aj po brexite teda zostanem občanom Európskej únie.

Prináša vám írsky pas nejaké konkrétne výhody?
V tejto chvíli nie je medzi mojím britským a írskym pasom žiadny zásadný rozdiel, pretože obe krajiny sú stále členmi Európskej únie. Ja sa teda s britským pasom dostanem kamkoľvek. Napriek tomu som svoj írsky pas už využil pri dvoch príležitostiach. Prvýkrát, keď môj britský pas zostal doma. Moja manželka práve vtedy preberala britské občianstvo a potrebovala môj pas. Druhýkrát som írsky pas využil symbolicky vtedy, keď som cestoval do Dublinu.

Ako to vyzeralo?
Musím sa priznať, že to pre mňa bol veľmi emocionálny zážitok. Keď som vstupoval na územie Írska, pohraničníci ma pozdravili slovami – vitajte doma. Skutočne som cítil, že som prišiel do svojej domovskej krajiny. Bolo naozaj veľmi milé, keď som videl ulicu, kde sa narodila moja stará mama.

Myslíte si, že po brexite by britskí občania skutočne mohli mať problémy s cestovaním do Európy?
Toto dnes nikto s určitosťou nedokáže predpovedať. Nevieme, ako bude po brexite vyzerať usporiadanie vzájomných vzťahov. Ešte to nie je jasné. Je napríklad možné, že keď ako britský občan budem cestovať povedzme na Slovensko,
tak budem potrebovať niečo ako ESTA, teda určitý typ identifikácie, ktorú v súčasnosti vyžadujú napríklad Spojené štáty či iné krajiny. V takom prípade bude treba zaplatiť určitý poplatok a keď pôjdem na pasovú kontrolu, jeden rad bude pre občanov krajín Európskej únie a druhý pre ľ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-26 10:00:00 - Feat.: - Title: Tanečníci trénujú aj dvanásť hodín, dodržiavajú prísne rutiny, prezradil pre Brainee kreatívny riaditeľ Lord of the Dance 02 - Modified: 2024-05-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Expert pre HN: Ak budeme investovať tak, ako stavať dom podľa inštrukcií z YouTube, nedopadne to dobre 03 - Modified: 2024-05-24 13:20:50 - Feat.: - Title: Chcete zažiť niečo nové? Blízko Portlandu si zalyžujete na spiacej sopke, odkazuje Slovákom Rakúšanka v USA 04 - Modified: 2024-05-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bábätko nesmie spať na bruchu, ani s rodičmi. A perina či hračky do postieľky nepatria, tvrdí lekárka 05 - Modified: 2024-05-23 14:30:00 - Feat.: - Title: Trenčín ako európska kultúrna metropola? Odporúčam zapojiť celý región, tvrdí pre HN Mihály Müller z Veszprému
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
26. máj 2024 17:32