Problémy nemeckého pohostinského sektora sa tento rok prehĺbili, keď tržby ubytovacích a stravovacích zariadení zaznamenali v 1. polroku pokles o takmer štyri percentá. Poukázali na to tento týždeň zverejnené údaje nemeckého štatistického úradu Destatis, ktoré zverejnila agentúra DPA.
Po úprave o cenové zmeny klesli tržby v pohostinskom sektore o 3,7 percenta. Najvýraznejší pokles tržieb zaznamenali reštaurácie, a to o 4,1 percenta. Tržby klesli aj hotelom a ďalším ubytovacím zariadeniam, aj keď v menšej miere než v prípade reštaurácií. Pokles v tejto oblasti predstavoval 2,6 percenta, uviedol Destatis.
Tržby v sektore sa nakrátko zlepšili v období veľkonočných sviatkov. Neskôr však opäť klesli a v júni sa reálne tržby znížili medziročne o 5,9 percenta. V nominálnom vyjadrení pokles dosiahol 3,4 percenta.
Za nepriaznivým vývojom v pohostinskom biznise je do veľkej miery návrat k 19-percentnej dani z pridanej hodnoty na potraviny v roku 2024, keď sa skončila platnosť zníženej DPH zavedenej počas pandémie nového koronavírusu. Tá dosahovala sedem percent. Situáciu pohostinského sektora by mohla zlepšiť nová nemecká vláda, ktorá na budúci rok plánuje opätovne zaviesť zníženú sadzbu DPH.
Podľa asociácie stravovacích a ubytovacích zariadení v Nemecku Dehoga je opätovné zavedenie zníženej DPH otázkou prežitia mnohých podnikov v tejto oblasti. „Iba návrat k sedempercentnej DPH na potraviny umožní podnikom sa nadýchnuť,“ povedal prezident Dehoga Guido Zöllick. „Bez nižšej dane nehrozí iba koniec rôznorodosti v oblasti gastronómie, ale aj výrazný pokles kvality života a kultúry v centrách nemeckých miest,“ dodal.
Nemeckí spotrebitelia by však nemali počítať s tým, že zníženie DPH na potraviny povedie aj k nižším cenám v pohostinskom sektore. Guido Noll z odborovej organizácie NGG upozorňuje, že každý, kto dúfa, že zníženie DPH bude znamenať nižšiu cenu rezňa, gulášovej polievky alebo cisárskeho trhanca, nepočíta s majiteľmi reštaurácií. „Vlastníci reštaurácií si nájdu dostatok dôvodov, prečo rozdiel v pôvodnej a zníženej dani nevyhnutne potrebujú pre svoj biznis,“ povedal Noll.

