FOTO: REUTERS
StoryEditor

Zahraničné firemné loby varujú pred horším podnikaním v Číne

19.09.2023, 15:04
Autor:
TASRTASR

Podľa amerických firiem napätie medzi Pekingom a Washingtonom v súvislosti s technológiami, obchodom a ďalšími otázkami a neistota okolo čínskej politiky poškodzujú podnikateľské prostredie.

Dôvera zahraničných podnikateľov v Číne dosiahla najnižšiu úroveň za celé roky, keďže spomalenie hospodárskeho rastu a geopolitické napätie podporujú pesimizmus a zasiahli vyhliadky na investície. Ukázali to v utorok výsledky prieskumov Americkej obchodnej komory v Šanghaji a Obchodnej komory Európskej únie v Číne. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Podľa amerických firiem napätie medzi Pekingom a Washingtonom v súvislosti s technológiami, obchodom a ďalšími otázkami a neistota okolo čínskej politiky poškodzujú podnikateľské prostredie. Niektoré spoločnosti už preto prehodnocujú svoje plány investícií na tomto obrovskom trhu.

image

Čínske úvery pre Afriku klesli minulý rok pod jednu miliardu dolárov. Je to najmenej za 19 rokov

Optimizmus opadol

Dokonca aj po tom, ako Čína koncom minulého roka zrušila prísne blokády na zastavenie pandémie ochorenia COVID-19, ktoré výrazne ovplyvnili príjmy aj sentiment, podiel amerických firiem, ktoré sú optimistické okolo päťročného výhľadu ich podnikov v Číne, klesol na 52 percent, ukázal prieskum obchodnej komory. To je najnižšia úroveň od začiatku prieskumov v roku 1999 a o tri percentuálne body menej ako v predchádzajúcom roku.

Geopolitické otázky, najmä napätie medzi USA a Čínou, označilo za hlavnú podnikateľskú výzvu 60 percent z 325 respondentov a rovnaký počet poukázal na spomalenie čínskej ekonomiky.

Obavy z transparentnosti regulačného prostredia v Číne vzrástli tiež, pričom jedna tretina firiem uviedla, že politika a predpisy voči zahraničným spoločnostiam sa za posledný rok zhoršili.

Štyri z desiatich firiem zároveň uviedli, že plánujú alebo už začali s presmerovaním investícií z Číny do iných krajín. To je o šesť percentuálnych bodov viac ako v minulom roku, pričom najčastejšie sa presúvajú do juhovýchodnej Ázie.

Svoju úlohu v prieskume zohrala aj slabá spotreba, kríza v masívnom sektore nehnuteľností a slabý dopyt po čínskom exporte. Tieto faktory komplikujú zotavovanie čínskej ekonomiky.

image

OECD zlepšila odhad globálneho rastu v tomto roku, Spojené štáty vyrovnávajú pokles Číny a Nemecka

Podobné výsledky odhalil aj prieskum Obchodnej komory EÚ. "Vnímanie čínskeho trhu európskymi spoločnosťami ako predvídateľného, spoľahlivého a efektívneho sa neustále zhoršuje," uviedla komora, ktorá zastupuje približne 1700 spoločností z Únie.

"Po celé desaťročia európske spoločnosti v Číne prosperovali," povedal prezident komory Jens Eskelund. Po troch turbulentných rokoch však "mnohí prehodnotili svoje základné hodnotenie čínskeho trhu", dodal.

Netransparentné zákony

Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na separátnom podujatí v Pekingu uviedla, že netransparentné čínske zákony vyvolávajú obavy zahraničných firiem. Spresnila, že predstavitelia európskych firiem v Číne sa sťažovali na "nepredvídateľnosť rozhodnutí a výkladu zákonov zo strany regulátorov".

Zahraniční podnikatelia už dlho poukazujú na nejasné a svojvoľné predpisy v Číne, ako aj na preferenčné zaobchádzanie s miestnymi spoločnosťami.

Európske firmy spomenuli tiež revíziu čínskeho zákona proti špionáži v júli, ktorý podkopáva dôveru. Odborníci a západné vlády varovali, že zákon dáva čínskym úradom väčší priestor pri implementácii už aj tak neprehľadnej legislatívy o národnej bezpečnosti.

Výsledky prieskumov prichádzajú v čase, keď Čína prijíma sériu opatrení na podporu stagnujúcej ekonomiky.

01 - Modified: 2023-09-19 12:35:18 - Feat.: 1 - Title: Čína zosadila ministra kvôli afére s moderátorkou v USA, píše denník 02 - Modified: 2023-09-19 12:06:41 - Feat.: 1 - Title: Shell v Číne otvoril najväčšiu dobíjaciu stanicu na svete 03 - Modified: 2023-09-18 13:11:48 - Feat.: 1 - Title: Čína kritizuje nemeckú ministerku Baerbockovú, Si Ťin-pchinga označila za diktátora 04 - Modified: 2023-09-19 07:42:12 - Feat.: 1 - Title: Rusko a Čína sa zhodli v otázke Ukrajiny aj krokoch USA
01 - Modified: 2024-05-03 07:46:32 - Feat.: - Title: Taiwan zaznamenal vo svojom okolí 26 lietadiel a päť lodí čínskej armády 02 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 03 - Modified: 2024-05-02 20:20:41 - Feat.: - Title: Akcie v USA po zasadnutí Fedu a výsledkoch vzrástli, dolár oslabil 04 - Modified: 2024-05-02 20:17:22 - Feat.: - Title: Na Kalifornskej univerzite zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov, zlikvidovali barikády 05 - Modified: 2024-05-02 19:50:03 - Feat.: - Title: Humanitárny konvoj, na ktorý zaútočili osadníci, podľa USA potom odklonil Hamas
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 11:45