Zľava estónska premiérka Kaja Kallasová, slovenský premiér Ľudovít Ódor, belgický premiér Alexander De Croo a cyperský prezident Nikos Christodoulides. FOTO: Reuters
StoryEditor

Lídri Únie sa zhodli na podpore Ukrajiny aj na novom smere vzťahov s Čínou, povedal Ódor

30.06.2023, 19:27
Autor:
TASRTASR

Šéfovia vlád a štátov Únie chcú pomáhať Ukrajine aj naďalej a Slovensko podľa premiéra podporuje návrh, že ak Kyjev splní stanovených sedem kritérií, prístupové rokovania sa môžu začať ešte tohto roku.

Lídri členských krajín EÚ - na rozdiel od diskusií o migrácii - našli zhodu v otázke pokračovania podpory pre Ukrajinu, vrátane jej integračných ambícií, ako aj pri stanovovaní nového smeru vzťahov s Čínou. Uviedol to slovenský premiér Ľudovít Ódor po skončení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Šéfovia vlád a štátov Únie chcú pomáhať Ukrajine aj naďalej a Slovensko podľa Ódora podporuje návrh, že ak Kyjev splní stanovených sedem kritérií, prístupové rokovania sa môžu začať ešte tohto roku.

Dodal, že pri napĺňaní mierovej iniciatívy, ktorú podporuje EÚ, môže zohrať svoju úlohu aj Slovensko, napríklad pri zaisťovaní jadrovej a energetickej bezpečnosti alebo pri odmínovaní územia Ukrajiny.

Diskusie z ekonomickej oblasti sa podľa neho najviac týkali zaistenia ekonomickej bezpečnosti EÚ - po sérii kríz, ktorými Únia práve prešla.

To sa ale podľa Ódora nedá oddeliť od debát o potrebe nových vzťahov Únie s Čínou, kde reč je najmä o znížení závislostí európskeho priemyslu a dodávateľských reťazcov od jedného zdroja a konkrétnych surovín.

"Európa teraz intenzívne rozmýšľa o tom, kde a v akých strategických oblastiach máme takúto závislosť. Ako napríklad v prípade cenných surovín, ktoré sú dôležité pre digitálnu a zelenú transformáciu," vysvetlil s odkazom na potrebu diverzifikácie zdrojov a dodávateľov.

Zdôraznil, že Čína je veľmi dôležitá krajina z hľadiska medzinárodného obchodu a významnejšia ekonomická sila ako Rusko. Únia si preto podľa neho nevie predstaviť akýsi odklon od Číny a prerušenie konštruktívnych rozhovorov, zároveň však chce dôraznejšie brániť svoje záujmy.

"Nedeje sa niečo také, že odchádzame do stola diskusií s Čínou. Chceme hľadať také dohody, ktoré sú výhodné pre obe strany a navyše budeme tlačiť na reciprocitu, čo znamená že tie možnosti, ktoré majú čínske firmy v Európe, by mali mať aj európske firmy v Číne," uviedol Ódor.

01 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 02 - Modified: 2024-05-03 13:14:57 - Feat.: - Title: Čínske automobilky podľa Bruselu neposkytli dostatok údajov na preverenie dotácií, môžu čeliť clu 03 - Modified: 2024-05-03 11:01:38 - Feat.: - Title: Situácia sa bude ešte zhoršovať. Z prepadu Slovenska v rebríčku slobody tlače viní opozícia vládu 04 - Modified: 2024-05-03 12:24:16 - Feat.: - Title: Čína letí ako prvá krajina sveta odobrať vzorky z odvrátenej strany Mesiaca 05 - Modified: 2024-05-03 08:13:43 - Feat.: - Title: Rozšírenie Únie bude iné ako to spred 20 rokov, tvrdí Šefčovič. Proces bol jednoduchší
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 23:14