Obuv značky Botas. FOTO: Botas.cz
StoryEditor

Koniec legendárnych tenisiek. Botas položili drahé energie a chýbajúci zamestnanci

04.01.2023, 16:10
Autor:
ČTKČTKredred

Firma vlastnú výrobu uzavrela a časť zo sedemdesiatich zamestnancov prepustila, ďalší sú na „odstávke“ a majiteľ spoločnosti rieši, čo bude ďalej.

Kvôli zdraženiu energií bola uzavretá výroba legendárnej obuvi značky Botas v čekom okrese Chrudim. Majiteľ zvažuje presun výroby aj predaj značky.

O konci výroby píše web Seznam Správy. Jediný akcionár spoločnosti spoločnosť Benal s.r.o. rozhodol o zrušení spoločnosti s likvidáciou k 1. januáru 2023. Podľa údajov v zbierke listín týmto dňom vstúpila spoločnosť Botas do likvidácie a výroba českých tenisiek v mete Skuteč končí.

Dôvodom bolo podľa majiteľa firmy Františka Nestávala výrazné zdraženie energií aj nedostatok kvalifikovaných pracovných síl.

Presun výroby alebo predaj

Firma vlastnú výrobu uzavrela a časť zo sedemdesiatich zamestnancov prepustila, ďalší sú na „odstávke“ a majiteľ spoločnosti rieši, čo bude ďalej, napísali Seznam Správy.

Botas Skutoč

  • Rok založenia: 1949.
  • Čo firmu preslávilo: športová a voľnočasová obuv, korčule, topánky na bežecké lyžovanie.
  • Čo vyrábajú: voľnočasové botasky pod značkou Authentic a Classic, korčule na hokej a krasokorčuľovanie, topánky a viazanie pre letné aj zimné bežecké lyžovanie, športové topánky na nohejbal, cvičky na gymnastiku a balet, ďalšie športové príslušenstvo.
  • Kam vyvážajú: do susedných krajín a ďalších štátov Európskej únie, do USA a Kanady.
  • Koľko ľudí tu pracuje: celkom 75 zamestnancov.
O osude spoločnosti chce podľa portálu majiteľ rozhodnúť počas prvého štvrťroka tohto roku. „Teraz to analyzujeme zľava sprava. Buď sa bude vyrábať inde, alebo značku predám. Záujemcov však zatiaľ nemám, nikde som to nehovoril,“ povedal Nestával. Výrobu by prípadne majiteľ Botasu mohol zadávať do iného závodu v Česku či na Slovensku, kde sa už podľa portálu konali prvé rokovania.

Firma bola založená 4. júla 1949 pod názvom Botana. Nadviazala na storočnú tradíciu obuvníctva v Skuteči. Značka BOTAS vznikla v roku 1963 pre športovú obuv, na ktorú sa vtedy národný podnik Botana začal špecializovať.

V športovej obuvi so značkou BOTAS získali československí volejbalisti už v roku 1964 na olympiáde v Tokiu strieborné medaily. Začali ich nosiť známi športovci Jiří Raška, Eva a Pavol Romanovci, Karol Divín, Hana Mašková, Ondrej Nepela, Stanislav Henych a ďalší.

Spolupráca s Pumou či Salomonom

Po revolúcii však firma zmenila stratégiu a začala spolupracovať so športovými značkami Puma či Salomon, po neúspechu sa Botas vrátila k vlastnej výrobe športovej a módnej obuvi, vo výrazne menších objemoch.

V roku 2009 vďaka študentskému projektu (Jan Kloss a Jakub Korouš) oslovila so svojou kolekciou Botas 66 hlavne mladú generáciu. Prvých trinásť modelov z tejto edície sa veľmi dobre predávalo a o rok neskôr sa k nim pridalo ďalších dvanásť modelov.

Avšak v roku 2019 sa spoločnosť Botas s dizajnérmi Jánom Klossom a Jakubom Koroušom rozišla. Tí topánky pre značku Botas 66 vytvárali. Podľa šéfa Botasu, Františka Nestávala, sa nezhodli na tom, ako celý biznis financovať. „Naše rozpory došli tak ďaleko, že už s týmito dizajnérmi nechceme spolupracovať,“ uviedol pre iDNES.cz.

Obuvnícka firma Botas dosiahla v roku 2021 zisk po zdanení 7,676 milióna korún (318-tisíc eur). Rok predtým naopak skončila v strate 2,930 milióna. Tržby z predaja výrobkov a služieb sa v roku 2021 medziročne zvýšili o 55 percent na 39,33 milióna korún. „Výsledky roku 2021 sú výrazne ovplyvnené odpredajom nepotrebných nehnuteľností. Bežnou činnosťou by sme boli v malej strate,“ povedal vtedy ČTK Nestával. Už skôr uviedol, že výsledky za rok 2022 budú poznačené okrem zdraženia energií aj výpadkom exportu do Ruska a ďalších teritórií kvôli vojne na Ukrajine a tiež nárastom cien materiálov pre výrobu.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 03 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 04 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:26