Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: Reuters
StoryEditor

Miliardy eur z Bruselu pre Maďarsko sú vážne ohrozené. Eurokomisia navrhne ich zablokovanie, tvrdia médiá

24.11.2022, 10:20
Autor:
ČTKČTK

Maďarsko sa zaviazalo do minulého týždňa vykonať sadu 17 reforiem, no podľa viacerých prestížnych médií ich komisia vidí ako nedostatočné.

Európska komisia zrejme odporučí členským štátom Európskej únie, aby zablokovali Maďarsku vyplatenie časti peňazí z európskych regionálnych fondov kvôli nedostatočným reformám v oblasti právneho štátu. V stredu večer to uviedlo niekoľko médií s odvolaním sa na zdroje oboznámené s hodnotením maďarských reformných krokov. Úniová exekutíva podľa nich síce zároveň smeruje k schváleniu maďarského plánu obnovy nutného na uvoľnenie miliárd z mimoriadneho krízového fondu, ich vyplatenie však podmieni ďalšími zlepšeniami v kontrole čerpania peňazí.

Vláda premiéra Viktora Orbána je dlhodobo terčom kritiky Bruselu aj viacerých členských krajín kvôli systému rozdelenia úniových peňazí, ktorý podľa nich nie je dostatočne zabezpečený proti korupcii a klientelizmu. Komisia preto v septembri navrhla zablokovať 7,5 miliardy eur patriacich Maďarsku z fondov určených na rozvoj regiónov. Zároveň z podobných dôvodov Budapešti zatiaľ neumožnila prístup k fondu obnovy, z ktorého má dostať 5,8 miliardy eur.

Maďarsko, ktorého ekonomika je v problémoch a zápasí s najrýchlejšie rastúcou infláciou z celej Únie, sa zaviazalo do minulého týždňa vykonať sadu 17 reforiem, ktoré podľa tamojšej vlády vychádzajú z komunikácie s Bruselom. Agentúra Bloomberg, web Politico a denník Financial Times však s odvolaním sa na činiteľov informovaných o hodnotení týchto krokov píšu, že ich komisia vidí ako nedostatočné. Podľa jedného zo zdrojov sa komisia prikláňa k zablokovaniu celej navrhnutej sumy z regionálnych fondov. Plán obnovy by síce mohla formálne schváliť, vyplatenie peňazí však podmieniť ďalšími 27 zlepšeniami v oblasti vlády práva.

Definitívne rozhodnutie o blokácii kohéznych fondov bude na členských krajinách EÚ. Podľa pôvodného plánu mali otázku riešiť ministri financií na zasadnutí zvolanom českým predsedníctvom na 6. decembra. Zatiaľ však nie je jasné, či budú mať včas k dispozícii analýzu, na ktorej komisia oficiálne stále pracuje. Krajný termín, do ktorého musia rozhodnúť, je 19. decembra.

Maďarsko už v rámci reforiem prijalo pravidlá pre zlepšenie spolupráce s Európskym úradom pre boj proti podvodom OLAF či správy verejných majetkov. Zriadi aj nový orgán na boj proti korupcii, podvodom a konfliktu záujmov. Niektorí činitelia komisie predtým dávali najavo, že by tieto kroky mohli byť dostačujúce. Oproti tomu zástupcovia najväčších politických klubov v Európskom parlamente považujú väčšinu prijatých opatrení za neadekvátne a vyzvali EK, aby trvala na zablokovaní štrukturálnych fondov.

01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:53