StoryEditor

Rozhodnutie je konečné. Meta musí predať firmu Giphy s obľúbenými animovanými obrázkami

18.10.2022, 14:26
Autor:
ČTKČTK

Databáza animovaných obrázkov a krátkych videí GIF si medzi používateľmi získala značnú obľubu. Často ich vkladajú do textových správ na svojich mobilných telefónoch alebo posielajú len tak pre pobavenie.

Americká spoločnosť Meta Platforms, ktorá je okrem iného majiteľom sociálnej siete Facebook, musí predať firmu Giphy prevádzkujúcu rovnomennú platformu pre animované obrázky.

Oznámil to dnes britský Úrad pre hospodársku súťaž a trhy CMA, ktorý tak potvrdil svoje skoršie rozhodnutie, proti ktorému sa Meta pôvodne odvolala. Rozhodnutie je konečné.

Meta uviedla, že ju rozhodnutie sklamalo, ale že ho prijíma. "Dnešné rozhodnutie prijímame ako konečné slovo v tejto veci. Na predaji Giphy budeme s CMA úzko spolupracovať," uviedol vo vyhlásení hovorca spoločnosti Meta Platforms.

Podľa CMA by dohoda výrazne obmedzila hospodársku súťaž na dvoch trhoch. Obmedzila by výber pre používateľov sociálnych médií a znížila inovácie v zobrazovaní reklamy. Jediný spôsob, ako to možno riešiť, je teda predaj Giphy.

Britský úrad pôvodne rozhodol o predaji vlani v novembri, Meta sa však proti rozhodnutiu odvolala. Odvolací súd tento rok v júli rozhodnutie potvrdil v piatich zo šiestich napadnutých dôvodov, v jednom bode dal firme Meta za pravdu. CMA preto rozhodnutie preskúmal, po analýze ďalších dôkazov však svoje pôvodné rozhodnutie potvrdil.

Spoločnosť Meta Platforms kúpila firmu Giphy predvlani v máji. Služba Giphy prevádzkuje knižnicu animovaných obrázkov vo formáte GIF.

Databáza animovaných obrázkov a krátkych videí GIF si medzi používateľmi získala značnú obľubu. Často ich vkladajú do textových správ na svojich mobilných telefónoch alebo posielajú len tak pre pobavenie.

image

Nyan Cat. FOTO: Giphy

01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-12 14:00:00 - Feat.: - Title: Messenger opravuje smiešne nedostatky a pridáva nové funkcie 03 - Modified: 2024-04-05 17:38:15 - Feat.: - Title: Meta spúšťa boj proti deepfakes. Od mája začne označovať obsah generovaný umelou inteligenciou 04 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 05 - Modified: 2024-03-25 11:47:06 - Feat.: - Title: Nedodržiavajú pravidlá. Európska komisia vyšetruje technologických gigantov Apple, Alphabet aj Meta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:22