Ľudia na Červenom námestí v Moskve. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rusi odhadujú, že ekonomika klesne miernejšie, než sa predpokladalo. Od dna sa tak skoro neodrazí

17.08.2022, 16:34
Autor:
ČTKČTK

Ruská ekonomika teraz zápasí s negatívnymi dôsledkami sankcií, ktoré začali západné krajiny uvaľovať na Rusko v reakcii na jeho útok na Ukrajinu.

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ruskej ekonomiky.

Nové prognózy, ku ktorým získala prístup agentúra Reuters, predpokladajú, že hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v tomto roku zníži o 4,2 percenta. Pred troma mesiacmi pritom ministerstvo predpovedalo, že HDP sa tento rok prepadne o 7,8 percenta.

Ruská ekonomika teraz zápasí s negatívnymi dôsledkami sankcií, ktoré začali západné krajiny uvaľovať na Rusko v reakcii na jeho útok na Ukrajinu. Nová prognóza však naznačuje, že ruské hospodárstvo sa s dopadmi sankcií vysporiadava lepšie, než sa predpokladalo, píše Reuters.

Ministerstvo teraz predpovedá, že reálne disponibilné príjmy v Rusku sa tento rok znížia iba o 2,8 percenta namiesto skôr predpokladaného prepadu o 6,8 percenta. Miera inflácie v Rusku bude podľa ministerstva na konci roka predstavovať 13,4 percenta a miera nezamestnanosti 4,8 percenta. Predtým pritom ministerstvo odhadovalo infláciu na úrovni 17,5 percenta a nezamestnanosť na 6,7 ​​percenta.

Odhad vývoja HDP na budúci rok však ministerstvo zhoršilo. Teraz očakáva pokles o 2,7 percenta, zatiaľ čo skoršia prognóza počítala so znížením iba o 0,7 percenta. Nový výhľad je v súlade s názorom ruskej centrálnej banky, že hospodársky útlm bude trvať dlhšie, než sa predtým predpokladalo, upozorňuje Reuters.

Ruský štatistický úrad minulý týždeň oznámil, že ruská ekonomika v druhom štvrťroku podľa predbežných údajov klesla v medziročnom porovnaní o štyri percentá. Pokles bol však miernejší ako prognózy analytikov, ktorí čakali päťpercentný prepad.

"V mnohých odvetviach sa v poslednom mesiaci alebo dvoch objavili známky stabilizácie, neočakávame ale, že pokles dosiahne dno skôr ako v druhom štvrťroku 2023. Myslíme si tiež, že ekonomika potom bude v najlepšom prípade stagnovať," uviedol ekonóm spoločnosti Capital Economics Liam Peach.

Mnoho ekonómov sa domnieva, že oveľa závažnejšie budú pre ruskú ekonomiku dlhodobé škody spôsobené sankciami. Odliv podnikov a talentov totiž postupne znižuje hospodársku aktivitu, spolu s nedostatočným prístupom k dôležitým technológiám.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:26