V roku 2019 môžeme byť svedkami neudržateľného nárastu verejného dlhu, populistickej revolty, rastu úrokových sadzieb, zníženia likvidity, utesňovania menovej politiky, či postupného otvorenia európskej diskusie o tom, ako postupovať v prípade novej krízy. Nákaza plynúca z Talianska môže ochromiť európske banky, ako aj celú EÚ, ktorá sa kvôli tomu môže dostať do recesie. ECB v reakcii môže spustiť program TLTRO (cielené dlhodobé refinančné operácie) s cieľom predísť veľkým škodám, avšak ani to nemusí stačiť. Nákaza sa môže rozšíriť do Francúzska a politici si uvedomia, že EÚ stojí nad priepasťou. Nemecko a zvyšok jadra Európy odmietajú rozdelenie EÚ a preto nebudú mať inú možnosť ako sa vrátiť späť k výkupu dlhopisov. Hospodárska a menová únia rozšíri mandát ECB na krytie dlhu nad zadlženie nad 50 percent HDP tlačou peňazí, či výkupom dlhopisov. Zvyšok bude garantovať emisiou eurodlhopisov. EÚ zároveň zruší kontroverzné ciele Paktu rastu a stability. Nové fiškálne pravidlá umožnia deficit do troch percent HDP preniesť na ostatné krajiny eurozóny. Dlh nad týmto prahom bude pod priamou kontrolou Európskej komisie.Reuters
StoryEditor

ECB by mohla zvýšiť sadzby už v júli

03.05.2022, 21:21
Autor:
TASRTASR
ECB naposledy zvyšovala úrokové sadzby v roku 2011, čo však krátko nato korigovala.

Európska centrálna banka (ECB) musí zmeniť nastavenie svojej menovej politiky, myslí si členka Výkonnej rady ECB Isabel Schnabelová. Dôvodom je vysoká inflácia v eurozóne.

"Teraz už slová nestačia, musíme konať," povedala Schnabelová v rozhovore pre Handelsblatt. "Z dnešného pohľadu považujem za možné zvýšenie sadzieb v júli," priblížila. Predtým však musí ECB ešte ukončiť čisté nákupy dlhopisov, to by sa mohlo stať na konci júna.

ECB naposledy zvyšovala úrokové sadzby v roku 2011, čo však krátko nato korigovala.

Iné centrálne banky, ako napríklad Fed v USA, už spustili cykly sprísňovania menových politík. Očakáva sa, že Fed v stredu zvýši úrokové sadzby už druhýkrát.

Dôvodom sprísňovania menových politík je vysoká inflácia po celom svete. V eurozóne sa v apríli zrýchlila na rekordných 7,5 %.

Podľa Schnabelovej sa rast cien neobmedzuje na energie a potraviny. "Vidíme rozširovanie inflačných tlakov," priblížila. Nepochybne prídu aj požiadavky na razantnejšie zvýšenie miezd, ak inflácia zostane vysoko dlhší čas. "Musíme zabrániť tomu, aby sa vysoká inflácia usadila v očakávaniach," dodala.

Zatiaľ sa neroztočila inflačná špirála zvyšovania miezd a cien. Menová politika však musí konať vopred. "Nesmieme reagovať, až keď sa už roztočí špirála rastu miezd a cien," varovala Schnabelová.

01 - Modified: 2024-04-16 15:27:42 - Feat.: - Title: Lagardová ohlásila dobré správy: Európska centrálna banka čoskoro začne znižovať úrokové sadzby 02 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 04 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 05 - Modified: 2024-04-15 09:12:38 - Feat.: - Title: ECB by mohla tento rok znížiť sadzby viac než trikrát, vraví šéf litovskej centrálnej banky Šimkus
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:14