Reuters
StoryEditor

Lagardová: Zvýšenie úrokových sadzieb ECB nezníži ceny energií

25.04.2022, 12:01
Autor:
TASRTASR
Lagardová obhajovala postoj ECB, ktorá sa snaží postupne ukončiť svoju podporu pre ekonomiku eurozóny počas krízy.

Zvýšenie úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) nezníži ceny energií, ktoré sa podieľajú zhruba polovicou na miere inflácie v eurozóne. Uviedla to prezidentka ECB Christine Lagardová v rozhovore pre americkú CBS.

Tlak na zvýšenie úrokových sadzieb

ECB čelí čoraz väčšiemu tlaku na zvýšenie úrokových sadzieb. "Inflácia v Európe je momentálne veľmi vysoká. Päťdesiat percent z toho súvisí s cenami energií a ruská vojna na Ukrajine ceny dramaticky zvýšila," povedala Lagardová pre CBS. "Ak dnes zvýšim úrokové sadzby, nezníži to ceny energií," vyhlásila.

Centrálne banky na celom svete začali vo veľkej miere zvyšovať úrokové sadzby v reakcii na infláciu, aby stúpli náklady na úvery a spomalila sa spotreba, čím sa zmierni tlak na ceny.

Lagardová opäť obhajovala postoj ECB, ktorá sa snaží postupne ukončiť svoju podporu pre ekonomiku eurozóny počas krízy.

"V priebehu 3. štvrťroka prerušíme nákupy aktív, s vysokou pravdepodobnosťou tak urobíme už začiatkom 3. štvrťroka," povedala Lagardová, ktorá sa vo Washingtone zúčastňuje na stretnutiach finančníkov. "Potom sa pozrieme na úrokové sadzby a to, ako a o koľko ich zvýšime."

Odlišné politiky

Lagardová tiež zdôraznila, že odlišné politiky centrálnych bánk v Európe a USA v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu viedli k odlišnému charakteru inflácie na oboch stranách Atlantiku.

V Európe sa podľa nej "zamerali predovšetkým na udržanie pracovných miest, a nie nevyhnutne na posielanie šekov," čím umožnili ľuďom udržať si zamestnanie napriek poklesu ekonomiky a vrátiť sa do práce, keď sa podnikanie opäť rozbehlo.

V Spojených štátoch je však situácia na pracovnom trhu dosť napätá a množstvo voľných pracovných miest zostáva neobsadených.

Toto napätie podľa Lagardovej prispieva k vysokej inflácii a sekundárnemu efektu, keď ceny stúpajú, mzdy rastú a pre nedostatok pracovnej sily sa mzdy ďalej zvyšujú, čo sa spätne premieta do cien.

"To je jeden z rozdielov medzi našimi dvoma ekonomikami," skonštatovala.

Medziročná miera inflácie v eurozóne dosiahla v marci 7,5 percenta a v Spojených štátoch 8,5 percenta.

01 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel 02 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky 03 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 04 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 05 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:11