Reuters
StoryEditor

Vojna globálnu recesiu nespôsobí, ohrozené sú však chudobnejšie krajiny, tvrdí MMF

22.03.2022, 19:20
Autor:
TASRTASR
Už tá predstavovala zhoršenie výhľadu oproti prognóze z októbra, keď MMF uvádzal rast globálnej ekonomiky zhruba o 0,5 percentuálneho bodu vyššie.

Rast svetovej ekonomiky by mal v tomto roku zotrvať v pozitívnom teritóriu napriek vojne na Ukrajine, je však možné, že niektoré ekonomicky slabšie krajiny sa recesii nevyhnú.

Uviedla to v utorok šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová. Informuje o tom na základe správy agentúry Reuters.

Na fóre organizovanom časopisom Foreign Policy Georgievová uviedla, že fond v rámci novej prognózy, ktorú zverejní v apríli, zhorší vyhliadky tohtoročného rastu globálnej ekonomiky. Ostatná prognóza z januára uvádzala rast svetovej ekonomiky v roku 2022 na úrovni 4,4 percenta.

Už tá predstavovala zhoršenie výhľadu oproti prognóze z októbra, keď MMF uvádzal rast globálnej ekonomiky zhruba o 0,5 percentuálneho bodu vyššie. Dôvodom boli pokračujúce problémy dodávateľských reťazcov.

Najnovší prudký rast cien energií a potravín po útoku Ruska na Ukrajinu a následných sankciách voči Rusku, ako aj sprísňovanie finančných podmienok v dôsledku rastu úrokových sadzieb v bohatších krajinách však bude pre viaceré rozvíjajúce sa ekonomiky predstavovať veľký šok, povedala Georgievová.

"To, o čo sme sa usilovali, bolo zrýchľovanie tempa rastu a spomaľovanie inflácie. Veci sa však vyvíjajú presne naopak, tempo rastu sa spomaľuje a miera inflácie zrýchľuje," dodala s tým, že nevylučuje riziko recesie v krajinách, kde sa k slabému rastu pridajú spomínané šoky.
MMF plánuje revidovať svoju prognózu vývoja svetovej ekonomiky počas spoločného jarného zasadnutia so Svetovou bankou vo Washingtone. To sa uskutoční 18. - 24. apríla.

Georgievová a hlavná ekonómka MMF Gita Gopinathová zároveň upozornili na riziko hladu v dôsledku rastu cien potravín, najmä v afrických krajinách, ktoré sú vysoko závislé od dovozu obilia z Ukrajiny a Ruska. Podľa Gopinathovej to môže viesť k opätovnému sociálnemu napätiu v Afrike, na Blízkom východe a v niektorých oblastiach Ázie, dodala však, že MMF je pripravený týmto krajinám pomôcť s financovaním dovozu potravín.

01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 05 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:19