Reuters
StoryEditor

Šefčovič a Gove: Únia a Británia chcú zachovať mier a stabilitu na írskom ostrove

04.02.2021, 06:10
Autor:
TASRTASR
Šefčovič a Gove sú spolupredsedovia Rady pre partnerstvo, ktorá vznikla na základe dohody o obchode a spolupráci medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Európska únia a Spojené kráľovstvo v stredu opätovne zdôraznili svoj záväzok dodržiavať Veľkopiatkovú mierovú dohodu a riadne vykonávanie protokolu o Írsku Severnom Írsku, ktorý je súčasťou dohody o brexite.

Vyplýva to z vyhlásenia podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča a šéfa úradu britskej vlády Michaela Gova po ich spoločnej videokonferencii so severoírskou premiérkou Arlene Fosterovou a podpredsedníčkou vlády Severného Írska Michelle O'Neillovou.

Šefčovič a Gove sú spolupredsedovia Rady pre partnerstvo, ktorá vznikla na základe dohody o obchode a spolupráci medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

V spoločnom vyhlásení uviedli, že EÚ aj Spojené kráľovstvo majú záujem chrániť výhody mierového procesu na írskom ostrove, ktoré priniesla Veľkopiatková dohoda, ako aj udržiavanie stability a chcú zabrániť narušeniu každodenného života obyvateľov Severného Írska a zavedeniu tvrdých hraníc medzi Írskom a britskou provinciou Severné Írsko.

Obaja odsúdili akékoľvek hrozby alebo zastrašovanie a odkázali, že bezpečnosť a blahobyt obyvateľov Severného Írska a zamestnancov oboch strán budú vždy "najvyššou prioritou".

Ich vyhlásenie nasledovalo potom ako severoírske úrady v pondelok zastavili pobrexitové kontroly zvieracích produktov na svojich hraniciach a odvolali pracovníkov z prístavov Belfast a Larne po tom, čo personál začal dostávať vyhrážky a colní pracovníci boli nasprejovanými nápismi na verejnosti označení za "ciele". O deň neskôr aj EÚ vyzvala svojich colných zamestnancov pracujúcich v Severnom Írsku, aby dočasne "neplnili svoje povinnosti".

Šefčovič a Gove uviedli, že po konštruktívnej diskusii medzi všetkými stranami sa že EÚ a Spojené kráľovstvo dohodli, že budú okamžite a intenzívne pracovať na hľadaní riešení nevyriešených otázok, čomu sa bude venovať spoločný výbor. Obaja sa v tejto záležitosti stretnú už na budúci týždeň v Londýne.

01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou 05 - Modified: 2024-03-22 09:31:06 - Feat.: - Title: Britská revolúcia vo vojenstve? Laserový „Dračí oheň“ vie vystreliť za pár eur, má však nečakaných súperov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 22:39