BoeingTASR
StoryEditor

Brusel kvôli Boeingu ešte dnes zavedie clá na americký tovar

09.11.2020, 13:40
Autor:
ČTKČTK
Clá v celkovom ročnom objeme štyroch miliárd dolárov začne európsky blok vyberať od utorka.

Európska únia ešte dnes zavedie clá na dovoz tovaru zo Spojených štátov v odvete za podporu, ktorú Washington poskytoval výrobcovi lietadiel Boeing.

Po dnešnej videokonferencii ministrov obchodu to oznámil podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. Clá v celkovom ročnom objeme štyroch miliárd dolárov (3,36 miliardy eur) začne európsky blok vyberať od utorka.

Únia je pripravená vyjednávať 

Podľa Dombrovskiseho je únia pripravená vyjednávať o zrušení ciel. To však len v prípade, že nová americká vláda zruší clá, ktoré zaviedla v reakcii na európsku podporu firme Airbus.

"Vyzývame Spojené štáty, aby súhlasili s obojstranným zrušením týchto odvetných opatrení," povedal Dombrovskis, podľa ktorého je únia pripravená cla zrušiť okamžite v prípade odozvy z USA.

Európske clá sú zatiaľ posledným krokom v transatlantickom spore o pomoc výrobcom lietadiel, ktorý sa ťahá už 16 rokov. Spojené štáty už skôr zaviedli clá na európsky tovar kvôli subvencovaniu európskeho výrobcu lietadiel Airbus.

Nový prezident, nové pravidlá 

Svetová obchodná organizácia (WTO) koncom októbra povolila tiež colnú odvetu zo strany EÚ vzťahujúcu sa na podporu, ktorú Washington poskytoval Boeingu.

Európsky blok siahol k odvetným clám napriek tomu, že minulý týždeň bol novým americkým prezidentom zvolený kandidát Demokratickej strany Joe Biden. Od neho si totiž únia sľubuje zlepšenie obchodných vzťahov v porovnaní s jeho končiacim predchodcom Donaldom Trumpom.

Clá sa s najväčšou pravdepodobnosťou dotknú amerických lietadiel a ich súčastí, ovocia, orechov a ďalších poľnohospodárskych produktov, pomarančového džúsu, niektorých liehovín a ďalšieho tovaru, od stavebných strojov až po stoly pre kasína.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 03 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:21