U.S. Army/Carl Anderson
StoryEditor

Rusko využíva jadro k získaniu vplyvu v Afrike. Je to nebezpečné, varujú experti

18.07.2020, 15:53
Autor:
dttdtt
Rusko chce posilniť svoj vplyv v Afrike prostredníctvom nukleárnych zariadení.

Rwanda v júni schválila plán Rosatomu na vybudovanie jadrového výskumného centra a reaktora v hlavnom meste Kigali.

Centrum nukleárnych vied a technológií má byť dokončené v roku 2024 a bude zahŕňať špecializované laboratória aj výskumný reaktor s kapacitou až desať megawattov.

Podobnú zmluvu s Rosatomom uzavrela aj Etiópia, Nigéria a Zambia. Menej expanzívnu dohodu o spolupráci má s firmou Uganda, Sudán či Demokratická republika Kongo.

Posilňovanie vplyvu Putina

Snaha Rosatomu o získanie jadrových dohôd v Afrike je súčasťou ruskej stratégie na generovanie zisku a posilnenie vplyvu na kontinente.

Západné sankcie, prvýkrát uvalené voči Rusku po anexii Krymu v roku 2014, donútili Kremeľ podľa expertov hľadať alternatívne zdroje príjmov aj nových priateľov.

"Ak chce Putin zostať v Rusku relevantný, musí sa uistiť, že má jeho krajina veľký vplyv," hovorí analytik Ovigwe Eguegu z organizácie Afripolitika.

"Preto sa pozerá smerom k africkým trhom. Chce mať viac partnerov, pokiaľ ide o medzinárodné otázky. Africké národy predstavujú najväčší hlasovací blok v OSN," dodáva.

Ruská obchodná bilancia s Afrikou predstavuje len jednu desatinu afrického obchodu s Čínou. Rusko tak musí hľadať inú cestu, ako svoje postavenie na kontinente upevniť. "Rusko používa na rozšírenie svojho vplyvu dostupné nástroje, a práve teraz má veľa skúseností v oblasti jadrovej energie," líči Eguegu.

Rosatom je najväčším staviteľom jadrových reaktorov na svete. Hoci má rad projektov vo vyspelých krajinách, pôsobí hlavne v rozvojových regiónoch.

Rosatom ponúka kompletný servis

Jeho ponuka je podľa stanica Deutsche Welle veľmi obľúbená, pretože dokáže zabezpečiť kompletný servis - od zaškolenia miestnych pracovníkov, zásobovania uránom počas životnosti zariadenia až po nakladanie s nukleárnym odpadom. A okrem toho je Rusko ochotné krajinám na projekt požičať peniaze.

Hoci ešte nie je známa cena ani spôsob financovania centra jadrového výskumu v Rwande, Moskva v roku 2017 poskytla Egyptu pôžičku na jadrovú elektráreň vo výške 25 miliárd dolárov. Zariadenie stavia Rosatom a suma má pokryť výstavbu aj prvej fázy prevádzky.

Výskumný reaktor v Rwande bude podľa Rosatomu slúžiť aj na výrobu rádioizotopov, ktoré sa používajú napríklad v medicíne k ožarovaniu nádorov. Okrem toho má na kontinente, kde viac ako polovica populácie nemá prístup k elektrine, jadrová energia podľa Centra pre globálny rozvoj obrí potenciál.

Podľa jadrového vedca Michaela Gatariho z Univerzity v Nairobi majú výskumné reaktory rad výhod. Domnieva sa však, že jadrová technológia zatiaľ nemá pre africké krajiny zmysel.

"Chýba im vysoko kvalifikovaná pracovná sila a jadrové zariadenia sú navyše nesmierne nákladné a výstavba trvá roky," hovorí.

Jadrové zariadenia sa môžu stať cieľom teroristov

Podľa Gatariho sa tak mnohé krajiny ocitnú lapené v nákladných projektoch, ktoré sa nakoniec ukážu ako zbytočné. "Takýto projekt môže fungovať len prostredníctvom silných a kvalifikovaných ľudských zdrojov. Mladí študenti nemôžu mať po krátkom školení potrebné skúsenosti," myslí si Gatari.

Rosatom totiž ponúka záujemcom štipendium, v rámci ktorého môžu študovať jadrové inžinierstvo v Moskve. V januári 2020 na tomto odbore študovalo podľa Deutsche Welle okolo tristo študentov z viac ako pätnástich afrických krajín.

Odborníci sa okrem nedostatku kvalitných pracovníkov obávajú, že politická nestabilita v niektorých afrických regiónoch môže z nukleárnych zariadení urobiť potenciálny cieľ sabotáže alebo teroristických útokov.

Jedinou krajinou v subsaharskej Afrike s fungujúcou jadrovou elektrárňou je v súčasnosti Juhoafrická republika.

01 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 05 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:15