Reuters
StoryEditor

Z Jávy sa stal kontajner planéty. Na PET flašiach tu pripravujú aj tofu

23.11.2019, 16:48
Zamorené ovzdušie, toxické vajcia i tofu. Presne to je každodenný život v indonézskych mestečkách Tropodo a Bangun na ostrove Jáva.

Extrémne hodnoty vysoko toxických dioxínov namerali vedci vo vajciach odobratých v blízkosti továrne na výrobu tofu v Tropode. Vajcia pochádzali z voľných výbehov, kde sa hromadí plastový odpad vo veľkej miere dovezený zo zahraničia vrátane krajín Európy.

Požitím jediného vajcia sa do ľudského organizmu dostane 25-krát vyššie množstvo dioxínu, než je denná dávka povolená v USA a 70-krát vyššia než by schválil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA).

Vajcia z Tropodu a Bangunu obsahovali vysoko nebezpečné látky SCCP, PBDE a toxické perflurované zlúčeniny používané v plastovom priemysle. Všetky tieto chemické látky sú celosvetovo prísne regulované podľa Štokholmského dohovoru OSN.

Určovanie miery znečistenia dioxínmi pomocou vajec je štandardná metóda. Sliepky totiž vyzobávajú potravu priamo z pôdy, ktorá je v súvislosti s vypúšťaním nečistôt do ovzdušia toxická. To sa potom premietne aj do vajíčok.

Najzamorenejšie miesto na svete

Výskum v spolupráci s miestnymi organizáciami a celosvetovou sieťou IPEN tu vykonávali odborníci z českého spolku Arnika.

"Najhoršie sú na tom komunity Bangun a Tropodo, kde sa ľudia v odpadkoch doslova topia," opisuje z Jávy vedúci programu Toxické látky a odpady spolku Arnika RNDr. Jindřich Petrlík.

Doteraz najvyššie namerané hodnoty dioxínu boli zaznamenané vo vajciach v Bien Hoa vo Vietname. Počas vietnamskej vojny tu vyrábali pesticíd Agent Orange na ničenie porastov, v ktorých sa schovávali vojaci Vietkongu.

Oblasť je celosvetovo vnímaná ako dioxínmi nejzamorenejšie miesto na Zemi. V rámci detoxikácie oblasti bol nedávno zahájený desaťročný ekologický projekt..

Čína má pokoj, Indonézia trpí

Výskum na Jáve prvýkrát preukázateľne poukázal na kontamináciu potravinového reťazca v dôsledku nesprávneho nakladania s plastovým odpadom z dovozu. Výskumníci sa zamerali práve na dve komunity Bangun a Tropodo na východe Jávy, kde je situácia najhoršia.

"Keď v roku 2018 ukončila Čína príjem a spracovanie cudzieho plastového odpadu, z Jávy sa stal kontajner planéty, kam putuje extrémne množstvo plastového odpadu zo všetkých kútov sveta. Podľa údajov z OSN sa objem dovozu plastového odpadu do Indonézie medzi rokmi 2017 až 2018 zdvojnásobil.

V Bangune obyvatelia hromady plastového odpadu spaľujú, aby znížili jeho množstvo upchávajúce ulice a hromadiace sa okolo domov. V Tropode využívajú plastový odpad dokonca ako palivo v miestnych továrňach na tofu," dopĺňa Laura Vyda, tlačová hovorkyňa globálnej siete IPEN.

Spaľovanie plastov a dusiaci sa obyvateľstvo

Spaľovanie plastu trápi hlavne miestnych obyvateľov. Jedným z nich je aj osemdesiatštyriročný Karnawat z Tropoda. Blízko domu má sedem spaľovní, ktoré spaľujú plasty a jeho sliepky znášajú vajíčka, ktorá mala jedny z najhorších hodnôt toxínov v celej dedine.

Tofu, potravina, ktorá príliš nestojí a má vysokú hodnotu bielkovín, je v chudobnej Indonézii veľmi populárna. Len v Tropode sa nájde na tridsať vývarovní, ktoré ho spracovávajú. Všetky bohužiaľ kúria plastom.

Toxické látky v ovzduší aj jedle majú negatívny vplyv na ľudské zdravie. Dioxíny môžu okrem kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny prispievať k rozvoju Parkinsonovej choroby či ťažko poškodiť reprodukčnú sústavu alebo vývoj plodu. Len v Tropode žije päť tisíc ľudí, ktorí sú v dôsledku zamorenia plastom ohrození. V Bangane ich je ďalších 2400.

"Začnú to páliť skoro ráno a pokračujú až do večera. Každý deň. Vo vzduchu je stále dym. Ťažko sa mi dýcha," sťažuje sa Karnawat.

Pre dobrotu na žobrotu

Odpadové plasty sa do Indonézie dostávajú spolu so starým papierom ako zásielky na recykláciu. Čísla z posledných rokov však naznačujú, že import papiera na recykláciu slúži ako maskovanie nelegálneho dovozu plastového odpadu. Ten pritom vo veľkej miere pochádza z Číny, ale aj z európskych krajín, Austrálie alebo Spojených štátov.

Paradoxom je, že väčšina občanov z Európy, USA či Austrália triedi odpad s vedomím toho, že bude zrecyklovaný a využitý na výrobu nových produktov. Časť vytriedeného plastu napriek tomu končí v krajinách, kde je podobne ako v Indonézii zmiešaný s miestnym odpadom. Aj napriek tomu, že sa z časti plastov vyprodukujú nové výrobky, väčšina je v recyklačnom obehu ďalej nevyužiteľná a končí v ohniskách, tak ako v Tropode.

Na nutnosti úplného zákazu spaľovania plastového odpadu, prísnej kontrole dovozu a prísnejšej regulácii odpadového hospodárstva na národnej úrovni sa zhodujú všetci autori medzinárodnej štúdie.

"Naše zistenia jasne ilustrujú nebezpečenstvo plastov pre ľudské zdravie a mali by prinútiť politikov, aby zakázali spaľovanie plastového odpadu a starostlivo kontrolovali dovoz," apeluje austrálsky odborník na dioxíny Lee Bell zo siete IPEN.

"Situácia na východe Jávy je skutočne alarmujúca a vyžaduje okamžité riešenie, skôr než dôjde k ekologickej katastrofe, ktorá môže mať dôsledok globálneho charakteru," varuje pred hrozbou člen výskumného tímu RNDr. Jindřich Petrlík z českej organizácie Arnika.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 07:00:29 - Feat.: - Title: Indonézia po erupcii sopky Ruang vydala varovanie pred cunami a uzavrela letisko 03 - Modified: 2024-04-17 19:08:43 - Feat.: - Title: Indonézia vyhlásila výstrahu pred cunami po erupcii sopky Ruang 04 - Modified: 2024-04-17 08:38:43 - Feat.: - Title: Kvôli výbuchu sopky Ruang museli v Indonézii evakuovať stovky ľudí 05 - Modified: 2024-04-15 06:35:10 - Feat.: - Title: Po zosuve pôdy v Indonézii potvrdili najmenej 18 obetí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:19