Keď sa povie avokádo, asi si predstavíte omáčku guacamole k báječným mastným chrumkavým nachos. Táto kombinácia pochopiteľne zdravá nie je, avšak zaradením avokáda do jedálnička vo zdravšej úprave svoju hladinu cholesterolu vylepšiť môžete - predovšetkým ak máte nadváhu alebo ste dokonca obézni. Môžete si skúsiť dať guacamole napríklad so surovou zeleninou (trebárs uhorkou) alebo si z avokáda urobiť prílohu či jeho plátkami oživiť šalát alebo sendvič.Flickr
StoryEditor

Mexiko čelí kríze guacamole. Za nedostatok avokáda môžu Američania aj mafia

27.07.2019, 18:00
Autor:
divdiv
V USA je avokádo považované za superpotravinu, ktorá je bohatá na nenasýtené tuky, draslík a vitamín E.

Mexičania majú veľký problém. V tamojších bistrách sú stále častejšie nútení kupovať miestne špeciality s falošnou avokádovou omáčkou.

Omáčka guacamole je pritom tradičnou špecialitou, bez ktorej by si tamojšiu kuchyňu nikto nevedel predstaviť. Bistrá však avokádo nahrádzajú cuketou. Na vine sú vysoký dopyt, mizerná úroda, ale aj americké a mexické drogové kartely.

Zo základnej suroviny luxusný tovar

Rozruch okolo falošného guacamole vznikol kvôli prudko rastúcim cenám avokáda. Ako uviedol denník USA Today, vzrástli ceny avokáda z Mexika za posledný rok o 129 percent. To je podľa odborníkov najvyššia cena za posledných 10 rokov. Avokádo sa tak stalo takmer luxusným produktom.

"Za všetko môže pokles výnosov z úrody a rastúci dopyt zo strany USA. V Mexiku je menej avokáda a tento nedostatok spôsobil nárast cien," vysvetlil regionálnym novinám Diario de Coahuila Pedro Bucio. Koncom júna stálo kilo avokáda až 4,67 eur.

Mexický dip guacamole je totiž v USA obľúbenou pochúťkou. Obzvlášť potom v deň, keď sa koná finálový zápas amerického futbalu Super Bowl. To Američania zjedia mexického dipu naozaj obrovské množstvo.

Spotreba Američanov rastie

Podľa Avocado Producers and Exporting Packers Association v Mexiku (APEAM) bolo len kvôli tohtoročnému Super Bowlu dovezených do USA 120-tisíc ton avokáda. To je o 20 percent viac ako v predchádzajúcom roku a štyrikrát viac ako v roku 2014.

Ako napísal Deutsche Welle, túžba Američanov po avokáde čoraz častejšie núti stánky s tacos, aby predávali tortilly plnené falošným dipom guacamole.

Falošný variant obsahuje základné suroviny ako paradajky, chilli, soľ, cesnak a koriander. Avokádo je nahradené mexickou cuketou. Dip má vďaka tomu svoju typickú zelenú farbu a dokonca aj podobnú konzistenciu a chuť ako originál.

Mexický minister poľnohospodárstva Victor Villalobos obviňuje z rastu cien avokáda špekulantov. Čísla však rozprávajú iný príbeh.

Klesá produkcia

Produkcia avokáda v prvých piatich mesiacoch tohto roka bola v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku nižšia o 1,2 percenta (o 10-tisíc ton). Vývoz sa medzitým zvýšil o 7,6 percenta.

Za posledných desať rokov sa vývoz zvýšil na štvornásobok. Do USA sú dnes exportované štyri pätiny všetkých mexických avokád. V uplynulom roku predalo Mexiko do USA avokáda za 2,5 miliardy dolárov, čo je viac ako za vývoz ropy.

Veľká časť dopytu pochádza z USA, kde sa spotreba avokáda každoročne zvyšuje približne o 15 percent. V USA je avokádo považované za superpotravinu, ktorá je bohatá na nenasýtené tuky, draslík a vitamín E. Pomáha tiež udržať hladinu cholesterolu, posilniť imunitný systém a nespôsobuje priberanie na váhe, aj keď je to kalorická bomba.

Drogové kartely nechcú byť pozadu

Zdá sa, že aj mexické drogové kartely si chcú utrhnúť kus avokádového trhu. Vzhľadom k počasiu a zemepisnej polohe sa mexický štát Michoacán stal centrom výroby syntetických drog a zároveň "rajom" pre pestovanie avokáda.

Drogové kartely rutinne ohrozujú farmárov a vyberajú od nich peniaze. Často dochádza aj k útokom na avokádové zásielky. Situácia prinútila niektorých popredných výrobcov na to, aby si zaistili vlastné bezpečnostné služby, tzv Autodefensas, čo sú súkromné ​​polovojenské sily.

Dopyt po väčšej výmere spôsobil nárast nelegálneho odlesňovania. Pestovanie avokáda tiež vyžaduje obrovské množstvo vody, ktorá začína byť v regióne vzácnym zdrojom. Zásoby sa navyše v dôsledku meniacich sa klimatických podmienok stávajú stále viac obmedzenými.

Problém rastúcich cien nie je úplne nový. Pred dvoma rokmi spôsobili zlé úrody a obrovský medzinárodný dopyt dramatický nárast cien. Spotreba avokáda sa zvýšila nielen v USA, Kanade a EÚ, ale aj v Číne a Japonsku.

Ceny avokáda ako účinná zbraň

Mexiko, ako najväčší svetový vývozca a krajina s najvyššou spotrebou avokáda na obyvateľa, dokonca uvažovalo o dovoze ovocia. Priemerný Mexičan spotrebuje ročne viac ako sedem kilogramov avokáda.

Význam dovozu avokáda v Mexiku sa ešte viac prejavil, keď americký prezident Donald Trump v máji hrozil uvalením represívnych ciel na všetky mexickej dovozy, ak by Mexiko nezintenzívnilo svoje aktivity týkajúce sa migrantov. Mexiko na vyhrážku odpovedalo vyhrážkou a sľúbilo, že ak to Trump urobí, drasticky zdvihne dovoznú cenu avokáda.

Predstava Super Bowlu bez guacamole v USA neprešla a prezident svoje plány na poslednú chvíľu odvolal. Pre Mexičanov to má jednu nevýhodu - musia sa kvôli enormnému americkému dopytu uspokojiť s falošným guacamole.

01 - Modified: 2024-04-10 19:32:00 - Feat.: - Title: Mexické úrady zadržali policajta na úteku, ktorý zastrelil 23-ročného študenta 02 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 03 - Modified: 2024-04-09 05:12:46 - Feat.: - Title: Bývalý ekvádorský viceprezident zatknutý pri razii na ambasáde bol hospitalizovaný, odmietol jesť 04 - Modified: 2024-04-06 06:47:32 - Feat.: - Title: Mexiko po razii na veľvyslanectve prerušilo diplomatické styky s Ekvádorom 05 - Modified: 2024-04-02 08:31:34 - Feat.: - Title: V Mexiku zastrelili kandidátku na starostku počas jej kampane
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. apríl 2024 06:08