REUTERS/Ralph Orlowski
StoryEditor

Európska ekonomika rastie pomalšie, ako sa očakávalo, varuje Európska centrálna banka

23.05.2019, 16:20
Autor:
TASRTASR
Súčasný rast môže mať dopad aj na predpoklad na druhú polovicu tohto roka.

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) sa obávajú, že ekonomický rast v eurozóne je ešte slabší, než odhadovali. To podkopáva aj ich dôveru, že región by sa mohol začať zotavovať v druhej polovici tohto roka. Ukázala to zápisnica z aprílového zasadania ECB.

Rast ekonomiky regiónu je už niekoľko mesiacov nečakane slabý. To zvyšuje pravdepodobnosť, že ECB poskytne väčšiu podporu hospodárstvu. Banka však v tejto súvislosti uviedla, že sú potrebné ďalšie analýzy, aby sa zistilo, či je rýchla strata ekonomickej dynamiky trvalá alebo dočasná.

Analytici očakávajú jej prvú akciu na podporu ekonomiky už júni. Predpovedajú, že poskytne bankám veľmi veľkorysé podmienky v rámci nadchádzajúceho kola ultra lacných pôžičiek, aby zabezpečila, že do ekonomiky budú naďalej prúdiť úvery.

Strážcovia európskej meny uviedli, že o podmienkach nových TLTRO úverov sa rozhodne na jednom z nadchádzajúcich stretnutí. Zápisnica z minulého mesiaca poskytla v tomto smere len málo detailov. V každom prípade budú podmienky úverov zohľadňovať hospodársky rast a to, ako dobre banky prenášajú politickú pozíciu ECB do reálnej ekonomiky.

Zdá sa však, že na ostatnom zasadaní ECB neprebehla žiadna významná diskusia o vplyve negatívnych sadzieb na banky a o potrebe kompenzácie.
Jedna z foriem zmiernenia ich vplyvu je zavedenie viacúrovňovej sadzby z vkladov.

Zdá sa však, že strážcovia meny sa do toho veľmi nehrnú. Jediným možným náznakom smerovania tejto konverzácie tak je poznámka, že záporné sadzby z vkladov v ECB stále prispievajú k zvýšeniu objemu úverov vo všetkých kategóriách pôžičiek.

Problémom ECB je, že ťažkosti menového bloku sú z veľkej časti mimo sféry jej vplyvu, napríklad spomaľovanie globálneho obchodu či dôsledky obchodného sporu medzi Spojenými štátmi a Čínou. Inými slovami, problémy bloku sú do značnej miery importované a šéf ECB Mario Draghi ich nazval „všadeprítomnou neistotou“.

Najnovšie údaje z eurozóny vo štvrtok odhalili pretrvávajúci pokles výrobného sektora. A analytici predpovedajú bloku ešte viac bolesti.

"Globálny výhľad naďalej podlieha pretrvávajúcemu riziku eskalácie obchodných konfliktov a neistoty súvisiacej s odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie," uviedla ECB v zápisnici.

01 - Modified: 2024-04-19 09:59:28 - Feat.: - Title: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne, vyhlásil predstaviteľ Európskej centrálnej banky 02 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 03 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 04 - Modified: 2024-04-19 12:45:24 - Feat.: - Title: Slovákom rastú zisky z realít. No po kríze vymenili reálny biznis s bytmi za virtuálny 05 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:46