Reuters
StoryEditor

Skutočné víťazstvo pre obe strany. Kanada zrušila odvetné clá na americké produkty

21.05.2019, 09:27
Autor:
TASRTASR
Reagovala tak na zrušenie dovozných ciel na svoju oceľ a hliník zo strany Washingtonu.

Kanada zrušila odvetné dovozné clá na americké výrobky, okrem ciel na oceľ aj na bourbon, čokoládu, džúsy, kečup a iné produkty. Reagovala tak na zrušenie dovozných ciel na svoju oceľ a hliník zo strany Washingtonu.

Kanadský minister financií Bill Morneau oznámil zrušenie dovozných ciel na americké produkty v pondelok večer, deň po tom, ako USA oficiálne zrušili clá na kanadské výrobky. Obe krajiny spolu s Mexikom dosiahli dohodu, v rámci ktorej rušia dovozné clá na oceľ vo výške 25 percent a hliník vo výške 10 percent minulý týždeň.

"Zrušenie (amerických) ciel a odvetných ciel je skutočným víťazstvom pre obe strany a veľmi dobrá správa pre kanadských a amerických pracovníkov, pre naše komunity a ekonomiky," povedal Morneau.

Ako uviedli kanadské médiá, Kanada získala z odvetných ciel na americký tovar za posledný rok približne 1,27 miliardy dolárov (1,14 miliardy eur). Všetky príjmy z týchto ciel získa kanadský oceliarsky a hlinikárenský sektor.

Pridalo sa aj Mexiko

Podobne ako Kanada aj Mexiko zrušilo clá na americké produkty, ktoré zaviedlo v rámci odvety za uvalenie dovozných ciel Američanmi na jeho oceľ a hliník.
Americký prezident Donald Trump minulý rok zaviedol dovozné clá na oceľ a hliník z viacerých krajín vrátane Kanady a Mexika, pričom ako dôvod uviedol "ohrozenie národnej bezpečnosti". Kanada, ktorá je známa ako spojenec USA, sa cítila zvlášť dotknutá a zavedenie ciel označila za urážku.

Odvetné clá preto vyberala tak, aby sa čo najviac dotkli vplyvných republikánov alebo štátov USA, ktoré sú vo voľbách kľúčové a nespokojnosť tamojších spotrebiteľov môžu politici zvlášť pocítiť. K výrobkom, na ktoré Ottawa clá uvalila, preto patril bourbon z Kentucky, domovského štátu lídra republikánskej väčšiny v Senáte Mitcha McConnella.

Ďalej to boli kosačky na trávu, jogurty či konzervovaná zelenina z firiem vo Wisconsine, domovskom štáte bývalého šéfa Snemovne reprezentantov Paula Ryana. Okrem toho uvalila clá na výrobky z čokolády a na toaletný papier.

Tie patria ku kľúčovým exportným artiklom štátu Pennsylvánia, kde pôsobia cukrovinkársky koncern Hershey a papierenská spoločnosť Scott Paper Company. Podobný krok urobila Kanada aj voči inému pre voľby kľúčovému štátu Florida a jej produktu - pomarančovému džúsu.

Obchodný konflikt s Čínou

K zrušeniu ciel Washingtonom voči Kanade a Mexiku dochádza v situácii, keď USA zintenzívnili konflikt s Čínou. Okrem severoamerických obchodných partnerov zmiernil Trump svoje postoje v poslednom období aj voči Turecku, Japonsku a Európskej únii.

Minulý týždeň znížili USA dovozné clá na tureckú oceľ z 50 % na 25 % a čo sa týka dovozných ciel na autá z EÚ a Japonska, Trump odložil rozhodnutie o šesť mesiacov.

01 - Modified: 2024-04-08 13:20:37 - Feat.: - Title: Domáca výroba hliníka závisí od väčšej ochrany vnútorného európskeho trhu, tvrdí rezort hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-07 20:43:49 - Feat.: - Title: Kanada vyčlení 2,4 miliardy kanadských dolárov na investície do umelej inteligencie 03 - Modified: 2024-03-23 19:37:32 - Feat.: - Title: Kanada sa rozlúčila s bývalým premiérom Brianom Mulroneyom, mal svojho času najsilnejší mandát v histórii 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-19 21:34:05 - Feat.: - Title: Kanada dá desiatky miliónov dolárov na nákup delostreleckej munície pre Ukrajinu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 14:50