StoryEditor

Rusko bojuje s chudobou. Dobre sa má len tretina ľudí, každý piaty nemá ani na jedlo

24.11.2018, 23:00
Autor:
dttdtt
Rusi za súčasnú situáciu vinia prezidenta Vladimira Putina, ktorého obľuba je teraz najnižšia za posledných päť rokov.

Každý piaty Rus trpí chudobou a nemôže si dovoliť jedlo ani základné životné potreby. Vyplýva to z nového výskumu, podľa ktorého žije komfortne menej ako tretina všetkých obyvateľov.

Rusi za súčasnú situáciu vinia prezidenta Vladimira Putina, ktorého obľuba je teraz najnižšia za posledných päť rokov.

Nemôžu si dovoliť veci na každodenný život

Podľa novej štúdie vypracovanej Ruskou akadémiou národného hospodárstva a verejnej správy 22 percent ruských obyvateľov zápasí s chudobou, čo znamená, že si nemôžu dovoliť nákup základných vecí potrebných pre každodenný život.

Ešte v minulom roku sa pritom miera chudoby podľa Ruskej federálnej štátnej štatistickej služby pohybovala okolo 13,2 percent. Táto hodnota je založená na údajoch, podľa ktorých žije 19,3 miliónov obyvateľov Ruska a Krymu pod úrovňou životného minima ktoré je 9 786 rubľov (130 eur).

Ďalších takmer 36 percent Rusov sa nachádza v zóne takzvaného spotrebiteľského rizika. Ich príjmy im síce umožňujú zakúpenie slušného jedla a oblečenia, ale majú veľmi malý alebo žiadny disponibilný príjem (skutočné množstvo peňazí po odvedení daní a poplatkov za zdravotné a sociálne poistenie).

Často si preto nemôžu dovoliť nákup predmetov dlhodobej spotreby, ako sú elektrické spotrebiče, nábytok alebo auto. Podľa Rádia Slobodná Európa majú ľudia z tejto skupiny veľmi malé vyhliadky na zlepšenie. Len 14 percent z nich potom spadá do zóny "možných zmien" a majú nádej, že sa ich finančná situácia zlepší.

Putinova popularita klesá, ľudí hnevá chudoba aj dôchodky

Len 28 percent ľudí z celkovej ruskej populácie, ktorá momentálne predstavuje asi 145 miliónov obyvateľov, žije podľa výskumníkov v komforte. Títo ľudia si môžu dovoliť nielen dobré jedlo a oblečenie, ale aj veci na dlhšie použitie. Navyše je veľmi nepravdepodobné, že by sa ich peňažná situácia mala v budúcnosti nejako výrazne zhoršiť.

Ruský prezident Vladimir Putin stanovil ambiciózny cieľ, ktorým je zníženie chudoby v Rusku do polovice roka 2024, teda do konca jeho mandátu. Jeho popularita však prvýkrát za posledných päť rokov klesla pod 60 percent.

Prieskum nezávislej ruskej spoločnosti Levada vo štvrtok ukázal, že za terajšieho kremeľského šéfa by v prezidentských voľbách hlasovalo 56 percent Rusov, čo je o desať percent menej ako v rovnakom období vlani.

Podľa prieskumu, o ktorom informoval denník Kommersant, je 61 percent Rusov presvedčených, že Putin môže za problémy, s ktorými teraz Rusko zápasí. Ďalších 22 percent si myslí, že Putin je za terajší stav zodpovedný čiastočne.

Obľuba hlavy štátu medzi voličmi podľa sociológov poklesla hlavne vplyvom tento rok schválenej dôchodkovej reformy, ktorá zvýšila hranicu dôchodkového veku. Nadšenie Rusov z anexie ukrajinského Krymu v roku 2014, ktoré popularitu Putina katapultovalo až za hranicu 80 percent, navyše už vyhaslo.

Keby sa prezidentské voľby konali teraz, polovica voličov by hlasovať nešla alebo by nevedela, komu dať hlas, zistila agentúra Levada.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:43