Čínski školáci z prefektúry Chuaj-pej mávali vlajkami počas televízneho prenosu vystúpenia prezidenta Si Ťin-pchinga.TASR
StoryEditor

Čínske médiá varujú pred bezohľadným zvyšovaním ciel

08.08.2018, 10:47
Autor:
ČTKČTK
Médiá v Číne uvádzajú, že krajina sa americkými hrozbami nenechá zastrašiť.

Čínske štátne médiá, ktoré odrážajú postoj vlády, dnes v reakcii na novo zavedené americká clá uvádzajú, že Čína sa americkými hrozbami nenechá zastrašiť. Komentáre médií sú však tentokrát o niečo miernejšie. Na začiatku týždňa sa väčšinou uchýlili k osobným útokom voči americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Tentoraz varujú pred bezohľadným zvyšovaním ciel a uvádzajú, že Čína môže zvládnuť súčasnú búrku, avšak upustili od priameho spomínania amerického prezidenta, upozornila agentúra Reuters.

USA oznámili nové clá 

Čína a USA spolu vedú obchodnú vojnu, ktorá sa stále zhoršuje. Naposledy Washington v noci na dnes oznámil, že od 23. augusta začne vyberať clo 25 percent na tovar z Číny, ktorého ročná hodnota dovozu dosahuje 16 miliárd dolárov (13,79 miliardy eur). Trump tak chce zvýšiť tlak na Peking, aby začal rokovať o obchodných ústupkoch.

Všetky hlavné čínske štátne médiá zverejnili na titulnej stránke dlhý komentár oficiálnej tlačovej agentúry Nová Čína nazvaný "vyhlásenie".

Komentár okrem iného uvádza, že Číňania v minulosti prekonali utrpenia a krízy vďaka svojej odolnosti a postupujú vpred smerom k prosperite. Upozorňuje, že svetová ekonomika je prepojená a nikto sa nemôže izolovať.

Clá oznámené v noci na dnes nie sú prekvapením. Už v apríli americká vláda uviedla, že plánuje zaviesť clá na 1333 produktov z Číny, ktorých ročná hodnota dovozu dosahuje 50 miliárd dolárov.

Po verejných konzultáciách vláda zmenila počet výrobkov a 6. júla začala vyberať clo na 818 produktov v hodnote 34 miliárd dolárov. Po ďalších verejných konzultáciách potom našla ďalší tovar v objeme 16 miliárd dolárov, na ktoré začne novo vyberať clo.

Celkom je v novom zozname 279 položiek. Patrí medzi ne hlavne priemyselný tovar, ako parné turbíny a železné nosníky. Sú v ňom tiež polovodiče, hoci mnoho základných čipov v týchto produktoch pochádza z USA, Taiwanu a Južnej Kórey. Clá sa ďalej dotknú napríklad elektroniky, umelých hmôt, chemikálií či železničného vybavenia.

Odvetné opatrenia 

Čína opakovane varovala, že po zavedení amerických ciel pristúpi k odvetným opatreniam, a takisto zaviedla clá 25 percent na tovar v objeme 34 miliárd dolárov.

Pripravuje tiež clá na tovar za 16 miliárd dolárov, ktoré sa zamerajú na komodity ako ropa, plyn, uhlie. Termín ich zavedenie však ešte neoznámila.

Obchodný konflikt medzi oboma krajinami bude zrejme ďalej eskalovať. Americká vláda nedávno oznámila, že pripravuje zavedenie ciel 25 percent na tovar, ktorého hodnota dovozu je 200 miliárd dolárov a Trump pohrozil clami na takmer všetok dovoz z Číny. Hodnota dovozu čínskeho tovaru do USA vlani predstavovala takmer 524 miliárd dolárov.

01 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 02 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 03 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 04 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza 05 - Modified: 2024-04-17 08:13:38 - Feat.: - Title: Austrália má novú obrannú stratégiu, zameria sa na nátlakovú taktiku Číny. Varuje pred konfliktom v regióne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:19