KatarReuters
StoryEditor

Saudská Arábia urobí do roka z Kataru ostrov, na hraniciach vybuduje prieplav

22.06.2018, 18:30
Na budúcom ostrove bude mať Saudská Arábia pásmo, kde plánuje vybudovať vojenskú základňu.

Saudská Arábia pokročila v pláne na odrezanie Kataru od medzinárodného obchodu. Vybudovaním šesťdesiat kilometrov dlhého prieplavu by fakticky z emirátu v Perzskom zálive Arabi vytvorili ostrov, na ktorom by navyše mali vojenskú základňu a skladisko jadrového odpadu. Projekt by mal vyjsť na takmer 650 miliónov eur.

Správy obviňujúce Saudskú Arábiu z pokusu o odrezanie polostrovného štátu Katar vykopaním obrieho prieplavu na hraniciach sa prvýkrát objavili začiatkom apríla tohto roka. Arabi by tak odrezali Katar od medzinárodného obchodu, tvrdil začiatkom apríla britský denník Independent. Prieplav by totiž krajinu oddelil od pevniny a stal by sa z neho ostrov.

Saudská Arábia zorganizovala výberové konanie

Pôvodne sa zdalo, že ide iba o vyhrážky zo strany Saudskej Arábie. O zámeroch vybudovať prieplav síce informovala televízia Al Arabia a zdieľal ich na Twitteri poradca saudského kráľovského súdu Saud Al Kahtani, ale analytici príliš neverili, že Arabi na vytvorenie prieplavu pristúpia, pretože vláda plán nikdy verejne neoznámila.

Tento týždeň však nastal obrat. Denníky Makkah a Sabq priniesli správy, že prípravy na vybudovanie prieplavu značne pokročili a spejú do finále. Saudská Arábia v priebehu dvoch mesiacov zorganizovala výberové konanie a odhadovaný rozpočet na kanál by mal približne 2,8 miliardy saudskych rijalov, teda v prepočte asi 650 miliónov eur.

Do výberového konania na vykopanie prieplavu sa prihlásilo päť medzinárodných spoločností špecializujúcich sa na veľké infraštruktúrne projekty. V pondelok bolo konanie ukončené predložením ponúk a podľa denníka Makkah by mal byť víťaz zákazky vybraný počas nasledujúcich deväťdesiatich dní.

Práce na šesťdesiat kilometrov dlhom a dvesto metrov širokom výkope by mali byť podľa zdrojov agentúry Bloomberg dokončené počas jedného roka a skutočne by sa ním mal oddeliť Katar od pevniny. Arabi však z Kataru neurobia úplne samostatný ostrov. Kanál plánujú vybudovať až kilometer od súčasnej hranice a na budúcom ostrove tak budú mať pásmo, kde plánujú vybudovať vojenskú základňu.

Odveta za podporu terorizmu

Na výstavbe prieplavu by sa mal podieľať ako súkromný sektor, tak vláda Saudskej Arábie, ale aj Spojených arabských emirátov. Tieto štáty totiž spoločne s Egyptom a Bahrajnom vinia už od júna minulého roka Katar z podporovania islamského terorizmu a tzv. nezávislej zahraničnej politiky, ktorá spočíva predovšetkým v prehlbovaní vzťahov s Iránom.

Budovanie prieplavu je tak ďalšou odvetnou reakciou v rade po prerušení diplomatických, obchodných a cestovných stykov. V minulých mesiacoch navyše opakovane Saudská Arábia aj Spojené arabské emiráty pohrozili Kataru vojenskou akciou potom, čo začiatkom júna Dauha oznámila plán na zakúpenie ruského raketového obranného systému S-400.

Okrem toho štáty tiež zaviedli pozemnú, leteckú aj morskú blokádu polostrova, na ktorom sa Katar nachádza. Naposledy kvôli saudským obmedzeniam zomrelo na hraniciach niekoľko tisíc katarských tiav, ktoré Arabi nepustili z krajiny do Kataru.

Ako pokračovanie obmedzovania vnímajú budovanie prieplavu aj katarské médiá. Podľa štátom prevádzkovanej televízie al-Araby je kanál len ďalší "pokus o ešte väčšie prehĺbenie blokády Kataru a snaha odtiahnuť obchod od emirátu (Katar)". Vláda katarského emirátu obviňuje dlhodobo Saudskú Arábiu zo šikanovania.

01 - Modified: 2024-04-23 13:26:58 - Feat.: - Title: Vedenie Hamasu zatiaľ zostane v Dauhe, uistil Katar 02 - Modified: 2024-04-20 07:24:20 - Feat.: - Title: Komplikácie pre dohodu. Politické vedenie Hamasu zvažuje presun z Kataru 03 - Modified: 2024-04-19 07:43:35 - Feat.: - Title: Katarské letisko Hamad považujú cestujúci za najlepšie na svete 04 - Modified: 2024-04-17 11:45:01 - Feat.: - Title: Rokovania medzi Izraelom a Hamasom sa podľa Kataru zastavili 05 - Modified: 2024-04-18 07:30:00 - Feat.: - Title: FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:37