Reuters
StoryEditor

Maduro sa zmocnil najväčšej súkromnej ​​banky, jej vedenie skončilo v putách

04.05.2018, 10:06
Autor:
ČTKČTK
Dôvodom prevzatia banky Benescoma sú údajné kurzový špekulácie vedenia banky na čiernom trhu.

Venezuelská vláda prevzala kontrolu nad najväčšou súkromnou bankou v krajine a pozatýkala 11 členov jej vedenia, vrátane výkonného riaditeľa. Informovala o tom dnes agentúra AFP s odvolaním na generálneho prokuratúra.

Prevzatie banky Banesco má byť podľa vlády dočasné a jeho dôvodom sú údajné kurzový špekulácie vedenia banky na čiernom trhu. Prezident tejto venezuelskej banky Juan Carlos Escotet obvinenia svojich podriadených odmietol, podľa neho sú všetky operácie banky legálne.

"Ich cieľom bolo zničiť venezuelskú menu," zdôvodnil krok vlády generálny prokurátor Tarek William Saab. Podľa neho vedenie banky spolupracovalo s mafiami, ktoré obchodujú s miestnou menou bolívar na čiernom trhu a špekulovalo sa s výmenným kurzom dolára. V krajine platí systém niekoľkých kurzov, ktorý oficiálne stanovuje vláda.

V hlbokej ekonomickej kríze

Venezuela je už niekoľko rokov v hlbokej ekonomickej kríze, za ktorou podľa vlády autoritárskeho prezidenta Nicolasa Madura stojí "špinavá ekonomická vojna" nepriateľov režimu. Opozícia a ekonomickí experti vinia z krízy riadenú socialistickú politiku vlády. V krajine rastie inflácia, ktorá tento rok podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) dosiahne asi 13.800 percent.

​Vláda má tiež devízový monopol, takže podnikatelia majú obmedzený prístup k dolárom. Preto ich musí získavať na čiernom trhu, aby mali za čo nakupovať tovar zo zahraničia. Aj preto je vo Venezuele nedostatok potravín a základných tovarov.

Panujú obavy

Vedenie banky Banesco prevzala teraz námestníčka ministra financií Yomana Koteichova, ktorá klientov i akcionárov ubezpečila, že "ich práva nebudú nijako obmedzené".

Podľa serveru BBC Mundo ale panujú obavy, že prevzatie nebude trvať len 90 dní, ako tvrdí vláda. Vlani v decembri pohrozil podpredseda vládnej socialistickej strany Diosdado Cabello znárodnením tejto súkromné ​​banky, v ktorej má štát len asi dvojpercentnú účasť. Banka má podľa jej šéfa Escoteta osem miliónov klientov.

Zásah proti banke Banesco je súčasťou operácie, ktorú vláda začala v polovici minulého mesiaca proti údajným kurzovým mafiám. Odvtedy zatkla na 134 ľudí a zmrazila na 1380 účtov, z toho asi tisícku v banke Banesco.

01 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 02 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 03 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok 04 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 18:19