Reuters
StoryEditor

EÚ pripravila odpoveď na Trumpove clá na oceľ a hliník

07.03.2018, 13:39
Autor:
TASRTASR
Podľa Bruselu nejde o národnú bezpečnosť Spojených štátov, ale o získanie ekonomických výhod.

Európska únia (EÚ) načrtla trojbodovú odpoveď na clá na dovoz ocele a hliníka, ktoré navrhuje prezident USA Donald Trump. Brusel tiež vyjadril pochybnosti o tom, že dôvodom zavedenia ciel má byť národná bezpečnosť, ide skôr o získanie ekonomických výhod.

Komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová na tlačovej konferencii v Bruseli vyhlásila, že Európska komisia (EK) bude clá riešiť v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a že bude koordinovať svoje opatrenia s ostatnými obchodnými partnermi, ktorí sú tiež proti clám navrhovaným Washingtonom.

Malmströmová uviedla, že Brusel tiež pripravil predbežný zoznam produktov z USA, na ktorých dovoz môže zvýšiť clá, ak Trump zrealizuje spomínané plány. Zoznam nezverejnila, ale podľa predchádzajúcich mediálnych správ, by hodnota ciel mala dosiahnuť 2,83 miliardy eur.

Malmströmová dodala, že EK je okrem toho pripravená prijať opatrenia, aby po zavedení ciel v USA zabránila prudkému prílevu kovov do EÚ.

"Existujú signály, že prezident Trump čoskoro, zrejme v najbližších dňoch, môže podpísať rozhodnutie o 25 percentných clách na dovoz ocele a o 10 percentných clách na dovoz hliníka, ktoré ohlásil 1. marca," uviedla Malmströmová.

Vyjadrila tiež nedôveru ohľadom deklarovaných motívov zavedenia ciel, ktorými sú obavy z ohrozenia národnej bezpečnosti.

"Máme vážne pochybnosti o ich zdôvodnení. Nevieme si predstaviť, ako by Európska únia, priatelia a spojenci NATO mohli ohrozovať vnútornú bezpečnosť USA. Považujeme tento predpoklad za absolútne nesprávny."

Dodala, že za týmto dôvodom sa skrýva snaha Washingtonu o ekonomickú ochranu trhu, takže EÚ má právo použiť dohody WTO, aby vykompenzovala výhody, ktoré poskytla Spojeným štátom v minulosti.

01 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti 05 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:49