Angela MerkelováReuters
StoryEditor

Transatlantická obchodná vojna by poškodila Európu aj USA, varuje Berlín

05.03.2018, 14:14
Autor:
TASRTASR
Nemecká vláda vyzvala Washington, aby si nevybral "nesprávnu cestu".

Transatlantická obchodná vojna by poškodila Európu aj USA, varovala v pondelok nemecká vláda. A vyzvala Washington, po jeho víkendovej agresívnej rétorike, aby si nevybral "nesprávnu cestu".

"Obchodná vojna nie je v záujme Nemecka, Európy, ani Ameriky," povedal novinárom Steffen Seibert, hovorca kancelárky Angely Merkelovej po tom, čo sa americký prezident Donald Trump cez víkend vyhrážal zavedením ciel na dovoz automobilov z Európskej únie (EÚ).

Protekcionizmus je nesprávnou cestou

Pripomenul, že zatvorenie trhu a protekcionizmus sú nesprávnou cestou. Takéto opatrenia negatívne ovplyvnia medzinárodnú obchodnú výmenu aj priemysel, a predovšetkým ublížia zamestnancom a spotrebiteľom na oboch stranách Atlantiku, dodal.

Rozhodnutie USA o zavedení ciel na oceľ a hliník minulý týždeň vyvolalo obavy z obchodnej vojny. Brusel na oplátku pohrozil clami na celú škálu amerických produktov, od motocyklov, cez džínsy až po pomarančový džús.

"Nebudeme sedieť so založenými rukami, keď je ohrozený európsky priemysel a pracovné miesta," povedal šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
Reakcia EÚ je podobná jej krokom počas tzv. "oceliarskej vojny" v roku 2003, ktorú vyvolala administratíva prezidenta Georgea W. Busha. Brusel vtedy primäl USA, aby ustúpili skôr, ako EÚ pristúpi k činom.

Teraz však prezident Trump v sobotu (3.3.) pohrozil, že ak EÚ uskutoční svojej plány, USA "jednoducho zavedú daň na autá zo starého kontinentu, ktoré voľne prúdia do USA".

Nová hrozba nasledovala po jeho vyhlásení v piatok (2.3.), že "obchodné vojny sú dobré a ľahko sa vyhrajú" v reakcii na počiatočný rozruch okolo ciel na dovoz kovov.

Berlín bude spolu s Francúzskom aj ďalšími štátmi EÚ a Komisiou veľmi pozorne sledovať, čo vláda USA podnikne tento týždeň, a potom vyhodnotí správnu reakciu, povedal Seibert. "Budeme brániť otvorené trhy, voľné trhy," dodal.

Najväčší nemecký sektor

Automobilový priemysel je najväčší nemecký sektor. Zamestnáva približne 800 tisíc ľudí po celej krajine a tisícky ďalších po celom svete.
Napriek tomu nemecké vozidlá majú podľa združenia VDA iba 7,9 percentný podiel na americkom automobilovom trhu.

Nemecké automobilky totiž okrem exportu do USA mnohé svoje modely, určené pre severoamerický trh, vyrábajú priamo v Spojených štátoch. Vlani tam vyprodukovali 803 tisíc áut.

Závod BMW v Spartanburgu v Južnej Karolíne zamestnáva 10 tisíc ľudí, ktorí vyrábajú približne 1400 vozidiel

01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 03 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 04 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:04