Reuters
StoryEditor

Bidenov obrovský investičný balík dostal v Snemovni zelenú. Je to preňho úľava, tvrdia médiá

19.11.2021, 18:02
Autor:
ČTKČTK
Podpora pre viaceré oblasti ekonomiky dosahuje 1,85 bilióna dolárov. Investície budú smerovať aj do verejnej zdravotnej starostlivosti, vzdelania, či na podporu rodinnej politiky.

Americká Snemovňa reprezentantov dnes po mesiacoch vyjednávania medzi demokratmi schválila obrovský investičný balík prezidenta Joea Bidena, ktorý sa zameriava predovšetkým na sociálne programy a boj s klimatickými zmenami.

Podľa amerických médií ide o prelomový úspech pre Bidena, ktorý z plánov na obnovu americkej ekonomiky zasiahnutej pandémiou urobil svoj hlavný predvolebný sľub.

​Návrh však ešte musí schváliť Senát, kde zrejme prejde mnohými zmenami kvôli postoju niektorých umiernených demokratických senátorov. Podľa Bidena dnes Kongres urobil významný krok na zlepšenie života "pracujúcich ľudí a strednej triedy".

Snemovňa opatrenia schválila takmer presne podľa straníckych línií, za bolo 220 z 221 hlasujúcich demokratov a žiadny z 213 republikánskych kongresmanov.

O balíku mala dolná kongresová komora hlasovať už vo štvrtok, líder republikánskej menšiny Kevin McCarthy však využil svoje prednostné právo predstúpiť pred kongresmanmi a predniesol viac ako osem a pol hodiny dlhý prejav, ktorý rokovanie natiahol až do dneška.

Kam poputujú peniaze

Prekonal tým doterajší rekord demokratky Nancy Pelosiovej, ktorá v roku 2018 prišla s asi osemhodinovým vystúpením pri schvaľovaní republikánskej reformy programu verejného zdravotného poistenia známej ako Obamacare.

Investičný balík v hodnote 1,85 bilióna dolárov je jedným z najväčších plánov verejných výdavkov v USA za posledné desaťročie a významne zasahuje do celého radu programov federálnej vlády.

Investície budú smerovať do verejnej zdravotnej starostlivosti, vzdelania, na podporu bývania, rodinnej politiky či na boj s klimatickými zmenami a financovanie prechodu na bezemisnú ekonomiku.

​Mimoriadne výdavky chce vláda pokryť stanovením minimálnej dane pre podniky a zvýšením odvodov pre najbohatších Američanov.

Problematickí senátori

S niektorými časťami návrhu však dlhodobo nesúhlasia demokratickí senátori Joe Manchin a Krysten Sinemaová, ktorí v posledných mesiacoch svojou neoblomnosťou zrazili rozpočet investičného balíka na polovicu oproti pôvodnému návrhu a vyradili z neho aj návrh na vyššie zdanenie firiem.

​Manchin ani Sinemaová pritom ani verzii schválenej snemovňou zatiaľ nevyjadrili plnú podporu a návrh preto zrejme v Senáte čaká množstvo zmien, o ktorých sa podľa amerických médií veľmi pravdepodobne bude ďalšie týždne vyjednávať. Otázniky sa vznášajú okrem iného nad snahou zaviesť platenú nemocenskú a rodičovskú dovolenku, ktorú zatiaľ Spojené štáty ako jedna z mála krajín sveta nemajú.

Demokrati majú v americkom Senáte najtesnejšiu možnú väčšinu, takže tam potrebujú hlas každého zo svojich spolustraníkov. Republikáni s návrhom od začiatku nesúhlasia a jednotne ho nepodporujú.

Kritika od republikánov

Rozsiahly súbor sociálnych a ekologických iniciatív označujú za "socialistický" zásah federálnej vlády do všetkých aspektov života v USA a varujú pred negatívnymi dopadmi na americkú ekonomiku.

Vzhľadom na odpor republikánov návrh nemá šancu v Senáte uspieť v bežnom legislatívnom procese, pri ktorom je potreba trojpätinová väčšina na prelomenie obštrukcií.

Demokrati sa teda spoliehajú na procedúru známu ako "rozpočtové zladenie", ktorá umožňuje obísť obštrukcie a prijímať niektoré návrhy jednoduchou väčšinou. Tento rok ju už demokratickí zákonodarcovia využili na schválenie takmer dvojbiliónového plánu na zmiernenie ekonomických dopadov pandémie.

Minulý týždeň Kongres schválil ďalší veľký investičný balík v hodnote asi jedného bilióna dolárov namierený do infraštruktúry, ktorý demokrati vyjednali spoločne s republikánmi. Toto opatrenie sa pritom na niekoľko mesiacov stalo "rukojemníkom" pri vnútrostraníckych rokovaniach demokratov o podobe dnes schváleného balíka.

Dočasné víťazstvo

Dnešné hlasovanie podľa médií prinesie Bidenovi dočasné víťazstvo a zrejme aj úľavu, pretože teraz zažíva možno najťažšie chvíle svojho prezidentstva. V prieskumoch mu trvalo klesá podpora verejnosti najmä kvôli obavám voličov z inflácie a stále neutíchajúcej pandémie.

​Demokrati sa pritom snažia čo najrýchlejšie presadiť svoje politické priority, pretože im v kongresových voľbách plánovaných na budúci november hrozí strata kontroly zákonodarného zboru.

Schválenie sociálneho a ekologického balíka v Snemovni reprezentantov označil Biden za obrovský krok vpred v snahe "vytvárať pracovné miesta, znižovať ceny, urobiť našu krajinu konkurencieschopnejšou a dať pracujúcim ľuďom a strednej triede férovú šancu".

Prezident vo vyhlásení poďakoval predsedkyni snemovne Pelosiovej a uviedol, že sa teší na "čo najskoršie" schválenie návrhu v Senáte.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 05 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:17