Reuters
StoryEditor

Je najväčšia nemecká banka v problémoch? Známy manažér z Wall Street odporúča vsadiť na pokles jej akcií

20.05.2018, 12:27
Prečítajte si názory odborníkov na situáciu okolo Deutsche Bank v rubrike Téma týždňa.

Manažér hedžových fondov Steve Eisman, ktorý je známy vďaka stávkovaniu proti realitnému trhu v Spojených štátoch pred finančnou haváriou v roku 2008, tvrdí, že Deutsche Bank je "problémová banka", ktorá sa musí "dramaticky zmenšiť". Pre portál Bloomberg uviedol, že odporúča vsadiť na pokles jej akcií.

Ďalej dodáva, že Deutsche Bank má vážne problémy so ziskovosťou, neinvestuje dostatok prostriedkov do technológií a pravdepodobne je nedostatočne kapitalizovaná, informuje portál businessinsider.com. 

Eisman bol hlavnou postavou v knihe "The Big Short" od Michaela Lewisa o hypotekárnej bubline v USA v roku 2008. Steve Carell hral Eismana vo filmovej adaptácii knihy.

Tvrdenie Eismana potvrdzujú aj údaje z apríla. Čistý zisk najväčšej nemeckej bankovej spoločnosti Deutsche Bank sa v prvom štvrťroku medziročne prepadol o 79 percent na 120 miliónov eur.

Banka zároveň predstavila rozsiahlu reorganizáciu divízie investičného bankovníctva, ktorá bude zahŕňať rušenie pracovných miest a obmedzovania niektorých aktivít, najmä v Spojených štátoch a v Ázii.

Analytikom sme položili nasledujúce otázky:

1. Ako hodnotíte situáciu okolo Deutsche Bank?
2. Môžu problémy Deutsche Bank ovplyvniť finančné trhy?

Kamil Boroš, analytik X-Trade Brokers:

1. Súhlasíme s tým, že Deutsche sa musí zmenšiť, teda odpredať viaceré divízie, aby zvýšila svoju nízku ziskovosť. Jej investičná divízia je málo profitabilná, navyše po znížení korporátnych daní v USA bude mať ešte väčší problém presadiť sa na zahraničných trhoch.

Globálne dobrodružstvá Deutsche pritom nedopadli dobre, banka mala prsty takmer v každom veľkom škandále, čo ju stálo nemálo peňazí a aj reputácie. Ani po zmenšení a väčšom fokuse na nemecký trh to však banka nebude mať ľahké. V Nemecku, kde má pomaly každý "okres" vlastnú banku, sa bankový biznis nerobí ľahko.

2. Aktuálne si to nemyslíme. K tomu, aby sa Deutsche dostala do väčších problémov, tak by muselo dôjsť k ekonomickému poklesu, počas ktorého by jej prudko vzrástol objem nesplatených úveroch. Kým sa tak nestane, tak by Deutsche nemala byť zdrojom otrasov na trhoch.

Peter Bukov, hlavný analytik TopForex:

1. Okrem štandardných problémov, ktorým banka čelí, tj. prepad ziskov, tržieb, pokles investičného bankovníctva atď., je tu ešte jeden obrovský problém, ktorý sa až tak v médiách nespomína, a tým je obrovská nocionálna hodnota derivátov, ktoré banka drží na svojich knihách.

Koncom roka 2016 držala Deutsche Bank až 46 biliónov v derivátoch, čo bolo cca 12 percent z celkovej hodnoty derivátov vo svete (384 biliónov). Len pre porovnanie, HDP Nemecka bolo na úrovni 3 biliónov USD a HDP celej EU predstavuje takmer 15 biliónov USD.

2. Ak by sa Deutsche Bank dostala do finančných problémov a nedokázala by pokrývať tieto deriváty vo svojich záväzkoch ako protistrana, mohlo by to mať na finančný trh veľmi veľký negatívny dopad.

Samozrejme, reálne riziko kvôli hedgingu a nettingu je oveľa menšie, ale stále ide o gigantickú sumu. Zároveň je potrebné podotknúť, že Deutsche patrí nielen k bankám TBTF (too big to fail), ale aj do skupiny TBTB (too big to bail), a teda akákoľvek záchrana takto veľkej banky by bola takmer nemožná bez účasti celej EU a obrovského množstva kapitálu.

Nový šéf Christian Sewing preto bude mať neľahkú úlohu, ktorú nezvládol ani jeho predchodca John Cryan. Musí banku dostať naspäť do normálnych ziskových čísel, čo sa v prvom rade odrazí na rušení neefektívnych divízií a prepúšťaní ľudí. Derivátové operácie ale vzhľadom na nízke sadzby v EU a dobrú ekonomickú situáciu budú pravdepodobne ďalej rásť a stále pôjde o jednu z najziskovejších častí banky.  

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 03 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 04 - Modified: 2024-04-13 11:06:21 - Feat.: - Title: Wall Street sa v piatok výrazne oslabila, index S&P 500 zaznamenal najhorší deň od januára 05 - Modified: 2024-04-11 14:41:18 - Feat.: - Title: Trhy vrátane slovenských ostro reagovali na udalosť v Amerike. Lagardová naznačila nový kurz Európy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:25