StoryEditor

Počítačovým gigantom sa vyhnite. Tablety neporazia

19.08.2013, 00:04
Počítače prehrávajú s tabletmi a smartphonmi boj o zákazníkov. Oplatí sa do nich investovať?

Nádeje výrobcov stolových počítačov a notebookov na oživenie biznisu v druhej polovici roka sa rozplývajú. Dopyt po dotykových notebookoch rekordy zrovna neláme a konkurovať ľahším prenosným zariadeniam typu tablet a smartphon nie je vôbec jednoduché.

Pre investor je teraz veľmi otázne, či je vhodné nakúpiť do portfólia akcie výrobcov počítačov. Momentálne sa ako výhodnejšia investícia javia akcie spoločností vyrábajúcich tablety a smartphony.


Podľa poslednej prognózy taiwanskej konzultantskej firmy IDC by celosvetové predaje notebookov mali v tomto roku prepadnúť o 11%. Ešte v máji analytici IDC počítali len s 6,7% poklesom. Skepse nahrávajú aj odhady samotných výrobcov, ktoré pre práve prebiehajúci kvartál počítajú s veľmi skromnými číslami.

Známky problémov a varovanie odborníkov sa prvýkrát objavili vlani v lete. Kým záujem o notebooky a počítače v starých neforemných debnách klesal, tablety a smartphony mizli z regálov. Nádeje mnohých sa upínali k Windows 8, ktorý mal sprostredkovať dotykový zážitok na starých či mierne vylepšených platformách. Zatiaľ márne. Výrobcovia PC a notebookov sa pokúsili na tablety odpovedať širokou paletou hybridných produktov s rôzne otáčavými obrazovkami, ktoré umožňujú zmeniť minibooky v tablety, a ponúknuť tak klávesnicu aj dotykový displej, ale tiež bez väčšieho úspechu.

Ponuka širokej palety hybridných produktov ku všetkému zhoršila marže a doľahla na finančné výsledky výrobcov. Taiwanský gigant Acer v minulom týždni oznámil, že napriek očakávaniam aj v treťom kvartáli 2013 pravdepodobne zostane visieť v strate na prevádzkovej úrovni. Konkurenčný Asus medzitým za 2Q13 vykázal pokles čistého zisku o 1%, prvú medziročnú zápornú štatistiku za posledných osem kvartálov.

Podľa údajov zverejnených konzultačnou spoločnosťou Gartner klesol počet dodaných notebookov a klasických stolových PC v druhom kvartáli medziročne o 10,9% na 76 miliónov kusov. Piaty štvrťročný pokles v rade je v histórii počítačov bezprecedentné a naznačuje širšie obrat zákazníkov smerom k tabletom a šikovným telefónom, obzvlášť na trhoch, kde počítače doteraz príliš etablované neboli.
 
Negatívny trend v 2Q13 postihol poklesom všetkých troch najväčších hráčov v odbore: čínske Lenovo a americké duo HP (27,44 USD, 2,62%) a Dell (13,73 USD, -0,04%). Najväčší prepad však zaznamenali Acer a Asus, pretože na rozdiel od väčších konkurentov nemajú tak úzke väzby na korporátnu klientelu.

"Permutácie počítačových zariadení rastú exponenciálnym radom, pretože na trhu sú teraz tablety, hybridné zariadenia a najrôznejšie platformy. To znamená, že náklady na vývoj a marketing produktov budú rásť. Rozpustenie týchto nákladov môže firmám trvať rok až dva, "tvrdí analytik Credit Suisse (28,29 CHF, -0,77%) Thompson Wu.

Negatívne pôsobí aj spomalenie rozvíjajúcich sa ekonomík na čele s Čínou, na ktoré sa v minulosti kvôli kompenzácii prepadu dopytu inde spoliehalo.

Acer aj Asus navyše tento týždeň pripustili, že dotykové laptopy, ktoré toľko propaguje Microsoft (32,33 USD, -1,64%), neurobili takú dieru do sveta, ako sa čakalo. Spolu s výrobcom procesorov Intel (22,48 USD, -0,70%) a Microsoftom vraj PC firmy spolupracujú na nových "prevratných" zariadeniach, ktoré majú byť predstavené už v septembri.

Výrobcovia počítačov tak môžu investorov prekvapiť novými produktmi. Tie ich môžu posadiť opäť na koňa vystreliť ich akcie naho. Ak však budú tieto noviny prepadákom, akcie čaká pokles.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Pripravte sa na obrat pri dolári

Sila ekonomiky a sila akciových býkov

Japonská ekonomika nečakane spomalila

Asus sa tiež plánuje sústrediť na segment nedotykových notebookov, pretože množstvo zákazníkov stále nie je ochotných priplatiť si za dotykový displej. IDC odhaduje, že je ním vybavených 14% tento rok predaných notebookov. Výrobcovia predtým počítali so 30-40%.

Obe vyššie spomínané spoločnosti sa dravo pustili do segmentu lacných tabletov, aby sa prispôsobili zmeneným požiadavkám užívateľov a kompenzovali pokles tržieb. Zatiaľ však nie je jasné, či bude odbyt ich tabletov, fungujúcich so systémom Android a predávajúcich sa za menej ako 200 USD, dostatočný na to, aby stratu segmentu oveľa drahších notebookov vyrovnal. Acer chce čo najrýchlejšie presedlať z Windows na operačné systémy Googlu a dúfa, že budúci rok na nich pobeží 30% produktovej palety.

Asusu sa až do jari darilo lepšie než rivalom, hlavne vďaka jeho partnerstvu s Googlom, ktorý vyrába populárny tablet Nexus 7. Ten pomohol Asusu predstihnúť Amazon (293,51 USD, -1,07%) a jeho čítačku Kindle a dostať sa na pozíciu globálnej tabletové trojky, za Applom a Samsungom. Po vydaní druhej verzie Nexus však Asus ťažko zasiahol kolaps skladových zásob prvej generácie.


(Zdroje: WSJ, IDC, Reuters)

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:10