StoryEditor

Dôležitý prvok kaskády

09.06.2003, 00:00

Od dokončenia Vodnej elektrárne Orava uplynulo päťdesiat rokov. Doteraz vyrobila 1,43 terawatthodiny elektriny. Význam Oravy ako jednej z 20 elektrární umiestnených na Vážskej kaskáde nie je však v objeme vyrobenej elektriny, ale v schopnosti špičkovej prevádzky a v jej regulačnom výkone. Vyrába elektrickú energiu zhruba počas 2 600 hodín ročne. Na pokyn z elektrodispečingu Vodných elektrární Trenčín (VET), odštepného závodu Slovenských elektrární, sa jej turbíny môžu spustiť a prifázovať k elektrizačnej sústave za 60 sekúnd.
"Z vodohospodárskeho pohľadu nádrž Orava spolu s nádržou Liptovská Mara predstavujú tandem, ktorý zabezpečuje dostatok vody pre celú Vážsku kaskádu," informoval riaditeľ VET Vlastimil Majerčák. Takto sa dá aj v období s menším prietokom Váhu zabezpečiť prítok do nižších stupňov, čím sa upravuje vodohospodársky režim a produkuje elektrina. Prevádzka oravského vodného diela, ako aj celej kaskády sa riadi tiež pokynmi vodohospodárskeho dispečingu v Piešťanoch. Výroba elektriny má nižšiu prioritu. Najdôležitejšou funkciou Oravy je zábrana proti povodniam a zadržiavanie vody pre poľnohospodárstvo a priemysel.
Oravské vodné dielo spolu s ostatnými dielami vážskej kaskády spravuje Povodie Váhu, závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku. Na budúci rok má naplánovanú generálnu opravu energetických zariadení oravskej priehrady.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 08:07