StoryEditor

Krajiny Perzského zálivu chcú jednotnú menu

14.10.2002, 00:00

Šesť štátov z Perzského zálivu sa obrátilo na štáty eurozóny, aby im poradili, ako úspešne vytvoriť jednotnú menu. Na minulotýždňovom stretnutí guvernérov centrálnych bánk štátov Perzského zálivu v Rijáde krajiny oznámili médiám, že plánujú vytvoriť menovú úniu a začať používať jednotnú menu. Pomoc hľadajú v Európskej centrálnej banke (ECB), ktorá vydala do obehu mince a bankovky jednotnej meny na začiatku tohto roka bez väčších problémov. Henry Azzam, hlavný ekonóm spoločnosti Jordan Investment Trust Group, povedal, že dosiahnutie menovej únie šiestich štátov Perzského zálivu bude relatívne jednoduché, pretože meny týchto krajín majú približne rovnakú paritu oproti doláru. Podľa H. Azzama je toto rozhodnutie motivované viac z politických ako ekonomických dôvodov. "Jediné, čo potrebujú je, aby niekto vysokopostavený v Saudskej Arábii rozhodol o schválení tejto únie," dodáva H. Azzam.
Podľa mediálnej spoločnosti BBC krajiny potrebujú vytvoriť jednu centrálnu banku pre celý región, určiť, kto bude mať právo rozhodovať o monetárnej politike, rozhodnúť o názve novej meny a lepšie koordinovať vlastnú fiškálnu politiku. Rada spolupráce pre arabské štáty v Perzskom zálive bola vytvorená v roku 1981, aby podporila hospodárstvo Bahrajnu, Kuvajtu, Ománu, Kataru, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov. Tieto štáty sa totiž začali obávať svojej zraniteľnosti vzhľadom na vysokú závislosť od ropy. Rozhodli sa preto, že prostredníctvom spolupráce a eventuálnej integrácie sa budú snažiť zvýšiť stabilitu a silu celého regiónu.
Podľa BBC však niektoré výhody, ktoré stáli za vytvorením eura, sa nedajú použiť v monetárnej únii štátov Perzského zálivu. Arabské meny sa obchodujú len vo veľmi malom množstve a nikdy sa nemôžu stať konkurentmi svetových mien. No aj napriek tomu by mohla spoločná mena poskytnúť lepšiu cenovú transparentnosť a znížiť transakčné náklady, čo by podporilo aj vzájomný obchod. Štáty z Perzského zálivu dali ECB šesť mesiacov na vypracovanie štúdie o najlepšom možnom spôsobe zavedenia jednotnej meny. Hamoud al-Zadjali, guvernér centrálnej banky Ománu, otváral stretnutie guvernérov s prosbou, aby sa snažili dodržať všetky stanovené ciele a ich časový rozvrh. Ich cieľom je dosiahnuť menovú úniu do roku 2005 a v roku 2010 spustiť jednotnú menu. Jedným z dôležitých krokov štátov Perzského zálivu je, aby sa na tvorbe novej únie začalo pracovať už v priebehu budúceho roka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:22