StoryEditor

Naše stavebníctvo môže patriť Fínom

14.11.2007, 23:00
Slovensko má za sebou rokovania s ďalšou škandinávskou krajinou. O možnosti investovať u nás sa zaujímajú stavebné, telekomunikačné a elektrotechnické spoločnosti tentoraz z Fínska.

Trinásť firiem z rôznych oblastí priemyslu u nás môže spojiť kvalifikovaná pracovná sila, výhodná geografická poloha a okolité trhy strednej a východnej Európy. Nateraz k nám z Fínska už pritiekla takmer miliarda korún v podieloch zo základných imaní 45 fínskych firiem.

Potenciálni fínski investori podľa Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu sa u nás nateraz najviac zaujímajú o obchodných partnerov. K nám ich dotiahla aj fínska verzia našej vládnej investičnej agentúry Saria FinPro, ktorá sa okrem investícii a obchodu zameriava najmä na podporu exportu firiem z krajiny tisícich jazier.

Pre Fínov pritom Slovensko nie je neznámou krajinou. Nateraz sme centrálou pre región strednej a východnej Európy či hlavným medzistupňom exportu pre viac ako štyridsaťpäť fínskych spoločností. "Efektívna logistika nám od presunu na Slovensko ušetrila milióny eur ročne," Michal Horák zo slovenskej pobočky vedúceho fínskeho výrobcu oceľových konštrukcií Peikko Slovakia. Tá má svoj závod v Kráľovej nad Váhom a u nás v budúcom roku plánuje preinvestovať 350 miliónov korún.

Na rozdiel od väčšiny švédskych firiem, ktorých záujem o nás popri nábytkárstvu držia najmä automobilky, sa k už existujúcim fínskym podnikom chcú pridať vo väčšine spoločnosti pôsobiace v stavebnom priemysle. Rozmáhajúci sa stredoeurópsky región totiž je naďalej dejiskom stavebného boomu. "Blízko sú aj juhoeurópske či balkánske trhy a Rusko," dodáva Horák.

Slovensko by sa tak príchodom viacerých spoločností mohlo prejaviť na mape telekomunikačných sietí, ťažných či logistických systémov. Viaceré potenciálne firmy totiž patria k svetovým lídrom vo svojej oblasti. K nováčikom z radov fínskych firiem môžu patriť spoločnosti Berner, Cargotec, Electroplast, Eltel, Konecranes, Business Services, Metso, Ocotec Oy, Omx, Patria či Rannikon Konetekniika. Ich príchod môžu napomôcť aj výhody spojené so štátnou pomocou, zároveň však práve zdĺhavá slovenská byrokracia môže podľa Horáka odradiť záujem fínskych investorov.

Medzi súčasných najväčších fínsko-slovenských lídrov patrí spoločnosť Metsä Tissue. Tá akvizíciou minulý rok získala slovenskú akciovku Tento, ktorej žilinský závod sa pritom z hľadiska odbytu bude ďalej orientovať práve na východné a juhoeurópske trhy. Metsä Tissue u nás pôsobí so základným imaním viac ako 600 miliónov korún, na ktorom sa Fíni podieľajú z 85 percent. Staronový podnik u nás zamestnáva zhruba päťsto ľudí a produkuje 85-tisíc ton hygienických papierov.

Prílev fínskych firiem k nám pritom odzrkadľuje aj narastajúci export do Fínska. Ten začal radikálne narastať od roku 2004, pričom vlani prvýkrát prekročil hranicu 330 miliónov eur, čo je dvakrát viac ako v roku 2004.

Najväčší fínski investori na Slovensku:
Metsä Tissue - výrobca hygienických papierov
Ruuki Slovakia - výrobca strešných krytín
Terichem - výrobca fólií pre kondenzátory
Galantaterm - pôsobí v oblasti energetiky
Nokia Slovakia - pôsobí v mobilnej komunikácii
Steel-Mont - výrobca oceľových konštrukcií
Zdroj: Sario

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. máj 2024 10:38