StoryEditor

Gates opäť obhájil prvenstvo

24.09.2007, 00:00
Počítačový génius, ako zakladateľa spoločnosti Microsoft Billa Gatesa titulovali, si nielen po trinásty krát za sebou obhájil prvenstvo najbohatšieho človeka planéty s odhadovaným majetkom 56 miliárd dolárov, ale ...

... ale najnovšie mu časopis Forbes k ďalšiemu titulu najbohatšieho Američana pridal k majetku aj ďalšie tri miliardy navyše. Pred vlastníkom investičných fondov Berksire Hathaway Američanom Warrenom Buffettom si tak papierovo zvýšil náskok o sedem miliárd dolárov.

Naozaj najbohatší?

Lenže miliardy už nie sú tým, čím bývali. Hoci v tomto roku sa do zoznamu najbohatších Američanov dostali len tí, ktorí majú na svojom konte aspoň 1,3 miliardy dolárov (v prepočte 31,331 miliardy Sk), pri tohtoročnom oslabenom doláre to v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi nebol až taký prírastok. Aj keď, ako sa píše na internetovej stránke Forbes, "bol to výnimočný rok na investície".

Príkladom na americkom zozname má byť investor Kirk Kerkorian, ktorý si takmer zdvojnásobil majetok na súčasných 18 miliárd.

Majiteľ Microsoftu si to však povedať nemôže. Jeho spoločnosť nedávno prehrala kľúčový spor s Európskou komisiou o zneužívaní dominantného postavenia na trhu a príde v prepočte takmer o 16,8 miliardy korún. Forbes mu v najnovšom zozname síce pripísal na účet šesť miliárd dolárov, no ak prepočítame rast jeho majetku v eurách, víťazné to nebolo. V zozname z roku 2006 predstavoval jeho majetok 50 miliárd dolárov - zhruba 39,6 miliardy eur (pri vtedajšom kurze 1,26 : 1), teraz je jeho 56 miliárd pri kurze 1,41 : 1 zhruba 39,7 miliardy eur.

Okrem toho, aj keď je isté, že Gates je najbohatším človekom Ameriky, stále sa vedú spory, či je skutočne aj najbohatším mužom planéty. Mexický telekomunikačný magnát, majiteľ hotelovej a reštauračnej siete a priemyselnej skupiny Carso Carlos Slom Helu, vraj v skutočnosti nemá len 49 miliárd dolárov, na ktoré ho ocenil Forbes. Podľa mexického denníka Sentido Comun je to až 59,2 miliardy. Ktovie, či aj preto na Gatesovom účte v rebríčku najbohatších Američanov nepribudli odrazu ďalšie tri miliardy dolárov, aby si prvenstvo obhájil.

USA verzus Európa

Hocako faktom je, že z roka na rok miliardárov vo svete pribúda. Kým v roku 2006 sa do rebríčka zmestilo 793 ľudí s majetkom vyše miliardy, v tohtoročnom zozname ich je už 891. A zaujímavé tiež je, že len päť Američanov sa dostalo do prvej dvadsiatky, aj keď celkovo ich je vo svetovom rebríčku takmer polovica. Dôkazom toho je skutočnosť, že Forbes vydáva samostatný zoznam 400 najbohatších Američanov. Tento rok museli mať na svojom konte aspoň spomínaných 1,3 miliardy dolárov. Len za minulý rok ich majetok vzrástol o 120 miliárd, teda na 1,25 bilióna dolárov, podľa Forbesu najmä vďaka ziskom z podnikania na trhu nehnuteľností, energetiky a investičných fondov. Napríklad najmladším americkým miliardárom s majetkom 1,5 miliardy dolárov je práve 33-ročný správca súkromného investičného fondu John Arnold. No druhou pravdou je aj to, že desať najbohatších Američanov podniká v technológiách (Microsoft, Oracle, Google, Dell).

Európania zrejme tak skoro svoj rebríček mať nebudú. V celosvetovom Forbesovom zozname je ich totiž len 198, a to už vrátane Rusov, ktorí sa aj najpočetnejšie "prezentujú". Paradoxné preto je, že hoci sú Rusi celkovo v počte miliardárov na treťom mieste (je ich tam okolo štyridsať), podľa životnej úrovne sú podľa poslednej správy OSN až na 57. priečke, kým napríklad USA na ôsmej. A pritom najviac miliardárov žije popri New Yorku najmä v Moskve a, samozrejme, v Londýne.

Z krajín V4 je vo svetovom zozname najvyššie na 119. mieste, a zároveň ako 49. Európan, vlastník investičnej skupiny PPF Petr Kellner s majetkom 6 miliárd dolárov (keby však žil v USA, na americkom zozname by mu patrilo 52. miesto najbohatšieho Američana). Až takmer o sto "európskych" miest pod Kellnerom sú šiesti Poliaci, podnikajúci v sektore bankovníctva, poisťovníctva, investičných fondoch a médiách (z nich dvaja by americké "podmienky" nesplnili). Zástupca Slovákov či Maďarov ani tohto roku v zozname najbohatších ľudí planéty, ktorý Forbes vydal o niečo skôr, nie je.


Desať najbohatších Američanov:

Meno - Hodnota (v mld. USD) - Zdroj podnikania
1. William Gates 59 Microsoft
2. Warren Buffett 52 Berkshire Hathaway
3. Sheldon Adelson 28 Kasína, hotely
4. Lawrence Elisson 26 Oracle
5. Sergey Brin 18,5 Google
5. Larry Page 18,5 Google
7. Kirk Kerkorian 18 Investície, kasína
8. Michael Dell 17,2 Dell
9. Charles Koch 17 Ropa, komodity
9. David Koch 17 Ropa, komodity

Zdroj: Forbes


 

Desať najbohatších ľudí planéty:

Meno - Hodnota (v mld. USD) - Zdroj podnikania - Krajina
1. William Gates 56 Microsoft USA
2. Warren Buffett 52 Berkshire Hathaway USA
3. Carlos Slim Helu 49 Telek    omunikácie Mexiko
4. Ingvar Kamprad 33 Ikea Švédsko
5. Lakshmi Mittal 32 Oceľ India
6. Sheldon Adelson 26.5 Kasína, hotely USA
7. Bernard Arnault 26 LVMH Francúzsko
8. Amancio Ortega 24 Zara Španielsko
9. Li Ka-shing 23 Investície Rôzne Hongkong
10. David Thomson 22 Dedičstvo Kanada

Zdroj: Forbes


 


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 22:30