StoryEditor

Český Zetor dá Slovákom 130 miliónov

01.04.2008, 00:00

Slovenskí podnikatelia sústredení okolo finančníka Zoroslava Kollára si nechajú vyplatiť v Zetore Brno dividendy takmer za 130 miliónov korún. Ich spoločnosť HTC Holding vlastní takmer všetky akcie tradičného brnianskeho výrobcu traktorov, ktorého pred niekoľkými rokmi vykúpili z prebiehajúceho konkurzu a zachránili pred viac ako reálnym zánikom.
Kollár a spol. o svojich dividendách rozhodli včera na valnom zhromaždení Zetoru. Potvrdil to Miroslav Toman z mediálneho zastúpenia podniku. Vlaňajší zisk zatiaľ Zetor nechce zverejniť, oznámi ho až koncom týždňa. Podľa skorších odhadov firmy by mohol prevádzkový zisk presiahnuť 430 miliónov korún.
Slovenská skupina HTC Holding, ktorá momentálne okrem iného bojuje o výrobu v strojárni ZKL Klášterec nad Ohří, dosiaľ v Zetore preinvestovala zhruba 600 miliónov korún. Brniansky závod prešiel v uplynulých rokoch rozsiahlou revitalizáciou. Predchádzali mu finančné problémy, keď nebolo dlhší čas jasné, či bude v Brne tradičná značka vyrábať ďalej.
Po rokoch sa však Slovákom investícia vypláca. Len vlani dostal HTC Holding na dividendách z brnianskej strojárne asi 1,7 miliardy korún. No hlavný podiel na tom mal mimoriadny zisk z predaja majetku. Je možné, že slovenskí akcionári sa k tohtoročným 130 miliónom rozhodnú neskôr pridať mimoriadne dividendy.
Valné zhromaždenie včera tiež rozhodlo o ďalšom presune majetku. "Rovnako ako v minulosti, aj teraz je hlavným dôvodom predaja majetku splnenie záväzkov Zetoru voči syndikátu bánk, ktoré financujú jeho činnosť," vysvetlil odstupujúci šéf firmy Pavol Hubočan. Ten vo funkcii včera skončil. Oddnes ho nahradil Masao Nagase, ktorý predtým pracoval pre koncern Toyota.
Hubočan mu prenecháva skupinu firiem s viac než tisíckou zamestnancov a rastúcimi tržbami. Podľa odhadov firmy presiahnu vlaňajšie 6,5 miliardy korún. Predvlani tržby presiahli 6,3 miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 12:34