StoryEditor

SkyEurope Airlines začali zarábať

03.12.2007, 23:00
Slovenská nízkonákladová letecká spoločnosť SkyEurope Airlines sa dostala prvýkrát vo svojej histórii do zisku.

Vo štvrtom finančnom štvrťroku končiacom sa v septembri zarobila pred úrokmi a zdanením (EBIT) 14,3 milióna eur, čo je pri súčasnom kurze asi 474 miliónov korún. Informoval o tom hovorca aeroliniek Tomáš Kika.
"S pokračujúcim silným rastom sa tržby spoločnosti zvýšili o 22,1 percenta prepravením 1,1 milióna pasažierov vo štvrtom kvartáli tohto roka oproti 991-tisíc cestujúcim prepraveným v tom istom období roka 2006," povedal Kika. SkyEurope Airlines začala zarábať aj napriek prevádzkovaniu menšieho počtu lietadiel v porovnaní s rovnakým štvrťrokom 2006.
Za celý finančný rok 2007 aerolinky vykázali zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi, amortizáciou a prenájmom lietadiel (EBITDAR) vo výške 9,6 milióna eur, čiže asi 318 miliónov korún. SkyEurope Airlines začala zarábať prvýkrát vo svojej histórii. Nepotvrdili sa tak správy o ich trvalej stratovosti, ktorá ich mala podľa predpovedí Michaela O'Learyho, riaditeľa konkurenčého RyanAiru, priviesť do niekoľkých mesiacov ku krachu.
V predchádzajúcom finančnom roku končiacom sa 30. septembra 2006 si SkyEurope zaknihovala stratu pred započítaním úrokov a daní vo výške 55,2 milióna eur, zatiaľ čo v predchádzajúcom finančnom roku vykázala stratu 33,6 milióna. Čistá strata za sledované obdobie predstavovala 57,3 milióna eur a medziročne ju tak prepravca prehĺbil o 28,7 milióna.
Situácia sa však zmenila. "Zamerali sme sa a budeme sa aj naďalej zameriavať na posilnenie tržieb, lepšie využitie aktív a výrazné znižovanie nákladov pri súčasnom udržiavaní rastu," avizuje finančný riaditeľ SkyEurope Airlines Nick Manoudakis. Dodáva, že obsadenosť lietadiel vo štvrtom štvrťroku takisto vzrástla. SkyEurope získala vo štvrtom kvartáli ďalšie dve nové lietadlá Boeing 737-700 NG financované z vlastných peňazí a úverov a flotila spoločnosti sa tak stala najmladšou v Európe s priemerným vekom 10 mesiacov na lietadlo.
Manažmentu SkyEurope Airlines sa tak zjavne oplatil krok spred niekoľkých mesiacov presmerovať niektoré linky z Bratislavy do Viedne. V súvislosti s prechodom na letný letový poriadok od 25. marca letecký prepravca prestal lietať z Bratislavy do Bukurešti a Sofie, pričom obe linky presunul práve do rakúskej metropoly. Počas ich prevádzky z Bratislavy tvorili vysoké percento pasažierov obyvatelia Rakúska.
Nespí však ani konkurencia. České aerolinie pred niekoľkými týždňami spustili internetový predaj svojej dcérskej spoločnosti Click4Sky, ktorá sa, rovnako ako SkyEurope či RyanAir, profiluje ako nízkonákladová letecká spoločnosť. Stabilný rast si udržiavajú aj ďalší dvaja veľkí európski nízkonákladoví prepravcovia - britská easyJet a nemecký Air Berlin.
Prechod SkyEurope Airlines od stratám k zisku zhruba v tomto čase predpovedal zhruba pred rokom ich spoluzakladateľ Christian Mandl. Ten aerolinky založil v roku 2001 spolu s partnerom Alainom Skowronekom. Akcie SkyEurope Airlines sú dnes obchodované na viedenskej burze a majú rôznych majiteľov. Okrem Mandla a Skowroneka je medzi významnými akcionármi aj niekoľko investičných fondov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 11:56