StoryEditor

Cyklotrón? Pred desiatimi rokmi utópia, dnes realita

05.09.2005, 00:00
V zdravotnom stredisku Cyklotrónového centra sa bude diagnostikovať na svetovej úrovni. Bez toho sa onkologické ochorenia nedajú efektívne liečiť.

Čakárne a ďalšie priestory zdravotného strediska Cyklotrónového centra sú zatiaľ ľudoprázdne. Občas po chodbách prejdú v bielych plášťoch zdravotníci a ďalší personál. O niekoľko dní to však už nebude platiť.
Riaditeľ spoločnosti Biont Peter Kováč nás sprevádza po nových priestoroch strediska a ukazuje jednotlivé zariadenia. "Diagnostická technika už je nainštalovaná," hovorí. Do laboratórií na výrobu rádiofarmák, kde vládne takmer absolútna čistota, nás však nepustí. Vysvetľuje, ako bude prebiehať preprava liekov: "K pacientom sa dostanú len cez toto malé okienko." Laboratóriá totiž oddeľuje od ostatných oddelení vzduchová clona. Vyšší tlak vzduchu zabráni, aby do nich zvonka vnikli nečistoty. Rádiofarmaká sa potom dajú do kontajnera, ktorý chráni okolie pred radiáciou a v špeciálnom zariadení sa naplnia injekčné striekačky.
V ďalšom kontajneri ich zdravotníci presunú do čakární a aplikujú pacientom. Kým sa im rádiofarmakum rozptýli po tele, niekoľko desiatok minút si poležia v osobitných kójach. Sanitárne zariadenia sú tiež špeciálne upravené, keďže ich používajú pacienti, ktorým podali rádioaktívne látky. "Splašky sa hneď nemôžu vypustiť do kanalizácie. Najprv idú do tzv. vymieracích nádrží. Tam sa nuklidy definitívne rozpadnú," vysvetľuje Kováč.

Medzinárodná spolupráca
Liečivá vyrobené pomocou cyklotrónu budú denne stačiť na 20 až 30 diagnostických úkonov. Po získaní príslušných medzinárodných licencií sa počíta aj s ich exportom do okruhu asi 200 kilometrov. Voziť ich ďalej by nemalo zmysel, pretože polčas rozpadu rádiofarmák je veľmi krátky (je to čas, za ktorý rádioaktívne látky strácajú polovicu svojej rádioaktivity), spravidla len niekoľko hodín alebo desiatok minút. U niektorých je to ešte menej. Z tohto dôvodu rádiofarmaká treba po vyrobení čo najrýchlejšie použiť, lebo neskôr strácajú svoje vlastnosti.
Medzinárodná spolupráca menších štátov v tejto oblasti je preto takmer nevyhnutná. Niektorí odborníci navrhujú, aby sa vytvoril medzinárodný systém satelitných pracovísk. Cyklotrónové centrum v hlavnom meste Slovenska by mohlo zásobovať liekmi ďalšie diagnostické zariadenia v Bratislave, v Banskej Bystrici, ale aj v maďarskom Györi. Z maďarského Debrecínu, kde je tiež cyklotrón, by sa mohli rádiofarmaká pre zmenu zasa voziť do Košíc.

Cestou vo vlaku
Pred desiatimi rokmi nikto netušil, že dnes sa budú na Slovensku takto vyšetrovať pacienti. "V roku 1995 som sa vo vlaku náhodou dozvedel, že ruský dlh voči Slovensku dosahuje 1,5 miliardy dolárov. Ako fyzik experimentátor som si hneď prepočítal, koľko by za to mohlo byť urýchľovačov," rozpráva o začiatkoch Cyklotrónového centra výkonný tajomník jeho koordinačnej rady, profesor Ján Ružička. A po chvíľke dodáva: "Vedeli sme, že Rusi ich vedia vyrobiť."
Keďže sa slovenskí experti o dlhu dozvedeli včas, mohli sa uchádzať o peniaze z deblokácií. To najťažšie však bolo ešte pred nimi. "Ako presvedčiť vlády Slovenska a Ruska, aby venovali pozornosť cyklotrónom? Funkciu a možnosti týchto zariadení sme museli objasňovať vari každému ministrovi," spomína Ružička.

Len málo výrobkov je ruských
Cyklotrónové centrum však dodnes právne neexistuje. Je to len názov projektu, ktorý rieši Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo. Zariadenia sú v areáli Slovenského metrologického ústavu v bratislavskej Karlovej Vsi a v dvoch nemocniciach. Do Cyklotrónového centra sa investuje od roku 1997. Postupne sa uvádzajú do prevádzky jednotlivé autonómne celky. V súčasnosti sa končí prvá etapa a začína sa ďalšia.
V rámci nej pribudne ďalší objekt s oveľa výkonnejším cyklotrónom, ako je ten súčasný. Umožní rozšíriť výrobu rádiofarmák, liečiť nádory, konzervovať rôzne produkty, vyrábať filtre na vodu a vzduch, sterilizovať široký sortiment výrobkov pre medicínu, likvidovať nemocničný odpad a podobne.
Prvý, už nainštalovaný cyklotrón, je komerčný. Dá sa kúpiť ako iné technologické zariadenia. "Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu pre nás vyjednala lepšiu cenu -- namiesto pôvodných približne 1,3 milióna dolárov stál napokon len 900-tisíc," konštatuje Kováč.
Cyklotrón má hmotnosť 26 ton. Je však asi trinásťkrát ľahší, než bude vážiť druhý cyklotrón DC-72, ktorý pre Slovensko zmontovali v ruskom Dubne. Paradoxne, napriek splácaniu dlhu ruskými tovarmi, je v Cyklotrónovom centre len málo ruských výrobkov. Takmer celá technológia pochádza najmä z USA, Belgicka, Talianska a Nemecka. Prvá etapa výstavby centra stála okolo 1,14 miliardy korún.

Na nádory v očiach a mozgu
Urýchľovač DC-72 váži približne 330 ton. Samotná vákuová komora je vysoká asi 30 centimetrov s priemerom okolo 2,5 metra. Ružička vysvetľuje, že celá je z jedného kusa nehrdzavejúcej ocele, bez jediného zvarovaného miesta. Na zvaroch sa totiž vyskytujú poruchy magnetického poľa, čo spôsobuje nespoľahlivosť zariadenia. Oceľ na elektromagnet pripravili na Ukrajine. Jej špecialisti ju dokázali odliať pri dodržaní nízkych limitov obsahu uhlíka.
"Cyklotrón je unikátom, pretože Rusi ho zhotovili podľa predstáv našich expertov. Jeho sila stačí na protónovú terapiu do trojcentimetrovej hĺbky tkaniva. Využije sa na liečenie nádorov v očiach, v krku alebo v mozgu," opisuje Ružička vlastnosti tohto zariadenia. Dnes sa bez takejto liečby nádory v oku odstraňujú len za cenu jeho vybratia. Cyklotrón dá 90-percentnú nádej na vyliečenie očí.

Chcú ešte tretí cyklotrón
Slovensko by potrebovalo aj tretí urýchľovač, ktorý by liečil ťažkými iónmi jadra uhlíka. Táto metóda je šetrná voči citlivým tkanivám. Ústav v Dubne s takýmto projektom súhlasí. "Možno niekto povie, že v našich podmienkach sú to fantazmagórie. Ale aj v roku 1996 sme o pozitrónovej emisnej tomografii len snívali ako o nedosiahnuteľnej. Teraz je realitou. Ak by sme cyklotróny nemali, môžeme zabudnúť na znalostnú ekonomiku," poznamenal Ružička.

Verejný monitor rádioaktivity
Pokračujeme v prehliadke Cyklotrónového centra. Cyklotrón, ako aj samotná výroba izotopov a celá rádiochemická časť, sa nachádzajú pod zemou. Na povrchu je východ z únikového schodišťa a časť vzduchotechniky. Na vstupnej budove areálu je verejný monitor rádioaktivity. Radiačnú situáciu tam začali sledovať už pred výstavbou centra. Namerané hodnoty sa takmer nemenia. Vedenie Cyklotrónového centra to považuje za najlepší spôsob ako dokumentovať, že cyklotrón je bezpečný.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. jún 2024 22:11