StoryEditor

Deutsche Telekom chce prepustiť až 46-tisíc ľudí

10.10.2002, 00:00
Nemecká telekomunikačná spoločnosť Deutsche Telekom predložila nové plány, podľa ktorých by mala do konca roka 2005 prepustiť 46-tisíc zamestnancov. Tento cieľ je stanovený ako strednodobý a podľa predbežných plánov by malo byť v Nemecku prepustených 35-tisíc a v zahraničí 11-tisíc zamestnancov.

Doteraz oznámila Deutsche Telekom prepustenie 30-tisíc ľudí v období medzi rokmi 2002 a 2005. "To bol len krátkodobý plán a týkal sa iba pracovníkov v Nemecku," povedal jeden z hovorcov spoločnosti na margo nových plánov. O prácu má prísť aj 3 500 ľudí v dcérskej spoločnosti T-Systems. Najväčšia časť úsporných opatrení sa však bude týkať dcérskej spoločnosti T-COM, kde sa majú zabezpečiť úspory až vo výške 400 mil. eur. V T-COM oznámil Deutsche Telekom zrýchlené prepúšťanie už minulý týždeň. V prosperujúcich dcérskych spoločnostiach T-Mobile a T-Online, ktoré v posledných rokoch vytvorili mnoho pracovných miest, by nemalo prísť k výraznejšiemu prepúšťaniu.
Podľa denníka Handelsblatt začal Deutsche Telekom s výrazným šetrením v dôsledku vysokého zadlženia. Do konca budúceho roka má zadlženie spoločnosti klesnúť prostredníctvom zvýšenia efektivity a predajom niektorých podielov zo súčasných 64,2 mld. eur na 50 mld. eur. Predstavitelia Deutsche Telekom označili novinovú správu, podľa ktorej má byť do roku 2005 prepustených až 55-tisíc ľudí, za najhorší scenár. Tento údaj o ohrozených pracovných miestach vyšiel v denníku Die Welt. Toto číslo je podľa Deutsche Telekom nadnesené a nekorešponduje s plánmi spoločnosti. Denník zarátal do údaja aj prepúšťanie v dcérskych spoločnostiach T-Systems a T-Mobile. V týchto firmách však ešte nie je dohodnutý presný počet pracovných miest, ktoré majú zaniknúť.
Približne polovica ľudí, ktorí majú byť prepustení, odíde z Deutsche Telekom rôznymi spôsobmi - fluktuáciou, starobou, odchodom do predčasného dôchodku a výpoveďami od samotných zamestnancov. Druhá polovica prejde do personálnej agentúry. Časť z týchto ľudí bude preškolená a zamestnaná na iných miestach v rámci koncernu a ďalšia časť prejde do iných firiem. Deutsche Telekom zamestnávala v minulom roku 242-tisíc ľudí. Viac ako 120-tisíc ľudí, z ktorých väčšina pracuje v dcérskej spoločnosti T-COM, je chránená do roku 2004 zmluvou zakazujúcou ich prepustenie. V ostatných dcérach však môže koncern začať prepúšťať bez väčších obmedzení.
Počet zamestnancov v dcérskych spoločnostiach Deutsche Telekom
Celý koncern 254 806
T-COM 153 103
T-Systems 43 238
T-Mobile 38 221
T-Online 2 717
Dachgesellschaft 17 527
Zdroj: Deutsche Telekom

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:52