StoryEditor

Ekoservis rastie na čistení odpadových vôd i v zahraničí

06.07.2006, 00:00
Čistenie odpadových vôd je podľa environmentalistov podnikanie s budúcnosťou. Spoločnosť Ekoservis Slovensko z Veľkého Slavkova pri Poprade je lídrom v komplexných službách pre tento biznis.

Čistenie odpadových vôd je podľa environmentalistov podnikanie s budúcnosťou. Spoločnosť Ekoservis Slovensko z Veľkého Slavkova pri Poprade je lídrom v komplexných službách pre tento biznis. Vznikla pred vyše desiatimi rokmi ako malý rodinný podnik s tržbami niekoľko stotisíc korún. Dnes má viac než tri desiatky zamestnancov a ročný obrat vyše tridsať miliónov. "Na čistenie odpadových vôd poskytujeme takmer všetko. Od projekčných a inžinierskych prác, cez výrobu, servis, technickú podporu až po školenia či prevádzkové poriadky pre čistiarne odpadových vôd," uvádza Werner Frank, riaditeľ a spolumajiteľ firmy

Čistiarne na export
Firma už postavila viacero čistiarní pre väčšie sídla a podieľala sa na ich rekonštrukciách v mestách a obciach na Slovensku i v Poľsku. Okrem toho ročne dodá na trh desiatky malých domových čistiarní. Mnohé z nich pracujú aj v extrémnom vysokohorskom prostredí, napríklad na Chopku. "Vyvinuli sme originálnu technológiu, ktorá zjednodušila a zlacnela proces čistenia. Na nej sme postavili nosný výrobný program," dodáva Frank.
Ekoservisu sa podarilo presadiť najmä v neďalekom Poľsku, kde má za sebou viacero akcií. Najnovšie montuje čistiareň pre mesto s kapacitou nad dvadsaťtisíc obyvateľov. Dcérsku firmu má i na Ukrajine a spoločný podnik v Lotyšsku. Okrem Pobaltia je pre spoločnosť zaujímavé aj Srbsko.

Oživenie trhu
Firma si sľubuje oživenie domáceho trhu po privatizácii vodárenských spoločností a investíciách do infraštruktúry z eurofondov. V tomto smere zaostávame a budeme mať problém vyrovnať sa zo záväzkami, ktoré sme prijali voči Európskej únii, upozorňujú odborníci. Riešením, ktoré by mohlo ušetriť väčšiu časť nákladov, najmä pri budovaní kanalizácií, je podľa nich napojenie obcí na skupinové domové čistiarne.
Aj v tom vidí Ekoservis perspektívu. "Prispôsobili sme sa zmenám na slovenskom trhu, ktoré nútia menších kooperovať s väčšími. Chceme byť špecialisti predovšetkým na technológie čistenia a prislúchajúce výrobky z plastov. Predávať viac malých čistiarní pre podnikateľov, stavebníkov i menšie objekty a naďalej sa spolupodieľať službami na veľkých," hovorí Frank. V najbližších plánoch firmy je výstavba novej výrobnej haly na produkciu veľkých kontajnerov a čerpacích staníc z plastov pre nemeckého partnera, ktorá prinesie viac ako desať nových pracovných miest.

Chýba infraštruktúra
Čistenie odpadových vôd na Slovensku stagnuje. Verejná kanalizácia ani čistiarne sa nebudujú v súlade s Rámcovou smernicou o vode. Pomalé napájanie na kanalizáciu sprevádza ešte pomalší rast čistiarenských kapacít. Z miest a obcí má kanalizáciu len pätina sídiel, v ktorých žije nadpolovičná väčšina obyvateľov. Komunálne odpadové vody sa čistia v tretine z nich.
Ministerstvo pôdohospodárstva predpokladá, že investície do odkanalizovania a čistenia vôd si vyžiadajú od sto do stopäťdesiat miliárd korún. Výstavba čistiarní je v útlme, za posledné roky vzrástol ich počet len o pár percent. Skôr sa dobudovávajú a rekonštruujú existujúce kapacity s využitím moderných zariadení a nových technologických postupov.
Prestavba je však investične veľmi náročná, a preto bude čistenie v budúcnosti orientované viac na malé čistiarne, predpokladá koncepcia slovenskej vodohospodárskej politiky. Podmienkou splnenia európskych kritérií je však aj druhotné čistenie vody biologicky a sekundárnym usadzovaním, s dôrazom na odstraňovanie zlúčenín dusíka a fosforu. Experti na životné prostredie i firmy čakajú na zmenu, ktorú by malo naštartovať masívnejšie využívanie eurofondov na budovanie vodárenskej infraštruktúry.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 20:57