StoryEditor

Deutsche Telekomu hrozí mimoriadny audit

03.05.2006, 00:00
Malí akcionári sa snažia zbrzdiť fúziu Deutsche Telekomu a T-Online. A tak sa do veci zapájajú súdy a právnici.

Malí akcionári nemeckého koncernu Deutsche Telekom sa nevzdávajú a chcú vyššiu ponuku za výmenu ich akcií T-Online. "Očakávam, že menší akcionári budú na štvrtkovom valnom zhromaždení hrať o čas," povedal denníku Die Welt nemenovaný manažér T-Online.
Vedenie T-Online počíta s tým, že valné zhromaždenie sa neuzavrie vo štvrtok a bude potrebné zvolať nové. No to bude možné zrejme až po niekoľkých mesiacoch. Naproti tomu DT chce svoju dcéru čo najrýchlejšie opäť integrovať do svojej štruktúry.

Akcionári žiadajú audit
Telekom v októbri 2004 oznámil úmysel opäť integrovať svoju kótovanú dcéru T-Online ako pevnú súčasť štruktúry koncernu. Odvtedy sa firma a akcionári hádajú o legálnosti celého procesu a o cene.
Malí akcionári bojujú ďalej. Právnik Peter Dreier z advokátskej kancelárie Dreier Riedel Rechtsanwätle uviedol, že mienia požiadať o mimoriadny audit. "Máme dôkazy, že Telekom vedome stláčal kurz akcií T-Online nadol, aby svoju dcéru získal čo najlacnejšie." Podľa neho akcionárom tak vznikli škody v trojcifernej miliónovej výške.
Pri kontrole bude nezávislý audítor preverovať celú situáciu. Podľa Dreiera sa má audit zamerať najmä na postup predstavenstva. Určité poznatky naznačujú, že T-Online z ohľadu na záujmy Telekomu vstúpil do internetových telekomunikácií oveľa neskôr. "Ak sa tieto predpoklady potvrdia, stanú sa základom pre žaloby o odškodné voči členom dozornej rady a predstavenstva," hovorí Dreier.
Telekom už zvýšil svoj podiel v T-Online zo 77 na viac než 90 percent. Zostávajúci malí akcionári chcú lepšie podmienky pre predaj svojich akcií. Telekom ponúka 0,52 svojej akcie za jednu celú akciu T-Online. Podľa prezidenta organizácie pre ochranu práv akcionárov DSW Carstena Heiseho by mal byť tento pomer minimálne jedna k jednej. Ako dôvod uvádza fakt, že pri súčasnom kurze by prví akcionári T-Online dostali oveľa menej než pred šiestimi rokmi, keď kupovali akcie pri ich uvedení na burzu.
Podľa denníka Financial Times Deutschland ich nároky nie sú úplne prehnané. Podľa DSW sa hodnota internetovej dcéry Telekomu v priebehu jedného roka po uvedení akcií na burzu znížila o desať miliárd eur.

Súd sem, súd tam
V spore o fúziu T-Online a Deutsche Telekomu lietajú právne písomnosti na obidve strany. Firmy sa snažia právnymi nástrojmi urýchliť fúziu, akcionári rovnakým spôsobom chcú dosiahnuť opak.
Po oznámení výmenného pomeru pre ich akcie v marci minulého roka akcionári právne napadli tento postup. Krajský súd v Darmstadte teraz musí preskúmať, či fúzia je právne prípustná a môže byť zapísaná do obchodného registra.
No celý proces sa odsunul na október, pretože Telekom podal na Spolkovom súdnom dvore žiadosť o zrýchlené konanie. Súdny dvor musí teraz rozhodnúť, či záujem firiem o okamžitú fúziu prevyšuje záujmy akcionárov. Ak súd vyhovie žiadosti Telekomu, môže sa fúzia predbežne zapísať do obchodného registra.
Navyše experti si myslia, že T-Online sa nepotrebuje spojiť s Telekomom na to, aby bol úspešný.

Menší zárobok s väčším počtom klientov
T-Online vlani zaznamenal medziročný vzostup obratu o 3,8 percenta zhruba na 2,1 miliardy eur, no náklady na získavanie nových klientov zaťažili zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi, takže klesol o 20 percent na 373,2 milióna eur. Zisk po zdanení sa prepadol o 32,3 percenta na 203,8 milióna eur. Počet klientov naproti tomu prekonal 14-miliónovú hranicu. T-Online má celkovo 14,03 milióna klientov, z čoho 11,81 milióna v Nemecku a 2,22 milióna vo zvyšku Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 15:17