StoryEditor

Za Sony prichádza Ryoka

18.04.2007, 00:00
Do Nitry prichádza prvá firma, ktorá bude zásobovať súčiastkami novú fabriku koncernu Sony. Je ním európska divízia japonskej skupiny Ryoka, ktorá plánuje v priemyselnom parku Nitra-Sever preinvestovať 300 miliónov korún.

Do Nitry prichádza prvá firma, ktorá bude zásobovať súčiastkami novú fabriku koncernu Sony. Je ním európska divízia japonskej skupiny Ryoka, ktorá plánuje v priemyselnom parku Nitra-Sever preinvestovať 300 miliónov korún a v troch zmenách zamestnať tristo ľudí vo výrobe a ďalších dvadsať v administratíve.
Ryoka bude pre nový montážny závod Sony na LCD televízory spracúvať rôzne plastové a kovové výlisky. Závod začne stavať v júni a skúšobnú prevádzku spustí na jar budúceho roku. Dodávateľská firma má k dispozícii pozemok s rozlohou viac ako 100-tisíc štvorcových metrov, na ktorom v prípade priaznivého vývoja na trhu počíta aj s ďalším rozširovaním a prístavbou nových objektov.
Skupina Ryoka je v Ázii jedným z kľúčových partnerov koncernu Sony, pre ktorý dodáva rámy televízorov a mnohé ďalšie diely a súčiastky. Okrem nej by do Nitry mali prísť aj ďalšie tri alebo štyri ázijské firmy, ktoré budú priamymi dodávateľmi komponentov, logistických a iných služieb.
Spoločnosť Sony plánuje v Nitre preinvestovať takmer 73 miliónov eur, čo je zhruba 2,5 miliardy korún. Investícia vytvorí miesta pre tritisíc pracovníkov, pričom časť z nich sa presunie zo zrušeného výrobného závodu v Trnave.
V priemyselnom parku Sony odkúpilo takmer 45-hektárový pozemok. Nová prevádzka by mala byť dokončená na jeseň tohto roku, pričom produkciu v plnej prevádzke predpokladá v roku 2008. Ročná výrobná kapacita Sony v Nitre je plánovaná v objeme tri milióny televízorov.
Na juhozápadnom Slovensku sa zabýval aj ďalší elektrotechnický koncern z Ázie. Kórejský Samsung už niekoľko rokov montuje televízory v Galante, kde má svoju stredo- a východoeurópsku základňu, pričom medzi Nitrou a Trnavou v obci Voderady stavia závod na výrobu LCD obrazoviek pre Galantský závod. Aj k Samsungu prichádzajú jeho dodávatelia. Podľa medializovaných správ by mali byť štyria.
Príchod nových investorov z elektrotechnického priemyslu naznačuje, že význam odvetvia ako druhého piliera ekonomiky v najbližších rokoch popri automobilovom sektore porastie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. máj 2024 04:04