StoryEditor

Prvá továreň na laserové zbrane

18.01.2007, 23:00
Americký zbrojársky koncern Northrop Grumman otvoril továreň, ktorá bude vyrábať laserové zbrane s výkonom sto kilowattov. Prvá zbraň by mala byť vyrobená v koncom budúceho roka.

Boj s laserovými zbraňami bol až doteraz doménou vedecko-fantastických filmov. Lenže americký zbrojársky koncern Northrop Grumman otvoril továreň, ktorá bude vyrábať laserové zbrane s výkonom sto kilowattov.
Podľa denníka Die Welt takáto zbraň dokáže zostreliť vo vzduchu delostrelecké granáty alebo rakety. Predstaviteľ spoločnosti potvrdil, že dopyt po tomto type zbraní rýchlo rastie, preto sa chcú dostať do výhodnejšej pozície. Prvá zbraň by mala byť vyrobená v koncom budúceho roka a stojí zhruba štvrtinu ceny obranného systému na báze rakiet.
Americké ministerstvo obrany už tri desaťročia skúma možnosti vojenského využitia laseru. Na výskume sa okrem Northrop Grummanu podieľa aj Lockheed Martin, Raytheon a Boeing. Zatiaľ laser našiel praktické využitie v zameriavačoch, no ako zbraň ho ešte nikto nepoužil.
S výnimkou filmových postáv, medzi najznámejších patria hrdinovia zo série Hviezdne vojny, ako Obi Wan Kenobi, Darth Vader či Luke Skywalker.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 01:54