StoryEditor

Francúzsko protestuje

13.09.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Americký výrobca počítačov Hewlett-Packard včera francúzskym odborom potvrdil, že do roku 2008 zníži počet pracovných miest v Európe takmer o 6 000, z čoho vo Francúzsku o 1 240. Odbory o tom informovali po schôdzke so zástupcami firmy a okamžite ohlásili štrajk v rôznych podnikoch HP.
Proti "brutalite a rozsahu" plánovaného obmedzovania pracovnej sily protestovali aj úrady miest, ktorých sa to týka. Splnomocnený minister pre pracovné vzťahy Gérard Larcher požiadal vedenie spoločnosti o urýchlené stretnutie.
Na Francúzsko pripadá najväčší podiel plánovaných škrtov v Európe, pretože tu má zmiznúť 26 percent miest, kým v Európe celkovo 21 percent. Prezident spoločnosti vo Francúzsku Patrick Stark pre agentúru AFP uviedol, že firma sa chce vyhnúť prepúšťaniu ako takému a dosiahnuť odchod zamestnancov na báze dobrovoľnosti.
Odbory aj starostovia miest, ktoré pocítia rušenie pracovných miest, napríklad, Grenoble, to však považujú za ekonomicky neodôvodnené. Uvádzajú, že Hewlett-Packard vlani vykázal zisk tri miliardy dolárov, čo bolo oproti predchádzajúcemu roku zvýšenie o 38 percent.
Hewlett-Packard je druhým najväčším výrobcom počítačov na svete, hneď za americkou spoločnosťou Dell Computer. V 3. štvrťroku fiškálneho roku čistý zisk firmy medziročne klesol o 88 percent na 73 miliónov dolárov. Za poklesom stojí platba dane z repatriácie zisku, ktorý podnik vykázal v zahraničí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 20:37