StoryEditor

Rakúsko prehralo GMO spor

10.10.2005, 00:00

Európsky súdny dvor zamietol minulý týždeň rakúsky zákaz na pestovanie geneticky modifikovaných plodín a postavil sa na stranu Európskej komisie. Ako uviedol denník The Wall Street Journal Europe, súd súhlasil s tým, že zákaz, ktorý na pestovanie takýchto plodín vydala spolková krajina Horné Rakúsko, porušuje pravidlá Európskej únie. Rozhodnutie je precedensom, pretože by mohlo spustiť lavínu rušenia rovnakých zákazov aj v ďalších krajinách.
Horné Rakúsko ešte v roku 2003 oznámilo Európskej komisii, že zakáže pestovanie GMO plodín, pretože EÚ nevypracovala žiadne zákony, ktoré by riešili spolužitie bežných a geneticky modifikovaných plodín. Zároveň uviedla, že zákaz vydala s cieľom chrániť farmárov a zdravie obyvateľstva. Úrad na ochranu spotrebiteľov Európskej únie však s krokom rakúskej spolkovej krajiny nesúhlasil s tým, že neposkytla žiadne dôkazy o poškodzovaní zdravia obyvateľov či životného prostredia GMO plodinami. Spolková krajina aj národná vláda podali sťažnosť na Európsky súdny dvor, ten sa však postavil na stranu Bruselu.
Viedeň má teraz dva mesiace na odvolanie, no rakúske úrady oznámili, že sa sústredia na iný spôsob obmedzenia produkcie takýchto rastlín. Ekologické farmárstvo predstavuje 12 percent z celkovej poľnohospodárskej produkcie v Rakúsku a vláda sa obáva, že uvoľnenie priestoru GMO plodinám spôsobí ich voľné kríženie s konvenčnými plodinami.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 13:25