StoryEditor

Eni a britský BP má záujem o Repsol

06.02.2006, 23:00

Talianska ropná a plynárenská spoločnosť Eni a britský koncern BP uvažujú o predložení ponuky na prevzatie španielskej energetickej spoločnosti Repsol, informovala agentúra Reuters na základe informácií, ktoré priniesol včera španielsky denník El Mondo.
Obaja záujemcovia tak chcú využiť situáciu, keď cena akcií španielskej firmy klesla po tom, čo minulý mesiac spoločnosť oznámila zníženie pôvodne odhadovaných ropných a plynárenských rezerv o štvrtinu a zároveň španielskej vláde vypršalo vlastníctvo "zlatej akcie" v Repsole, ktorá firmu ochraňovala pred nepriateľským prevzatím.
Trhová kapitalizácia Repsolu sa teraz pohybuje okolo 27 miliárd eur (32,6 mld. USD). Kúpou španielskej firmy by taliansky Eni alebo britský BP získal vedúce postavenie na ropnom trhu v Španielsku a Argentíne a výsadné práva pri obchodovaní v Latinskej Amerike. Prevzatím Repsolu by jeho kupec mohol navyše získať kreslo v správnej rade španielskeho energetického gigantu, ktorý by sa mal vytvoriť spojením energetickej firmy Endesa a spoločnosti Gas Natural, v ktorej má Repsol 30,8-percentný podiel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 05:40