StoryEditor

Korupcia a úplatky sa vzmáhajú

11.12.2005, 23:00

Korupcia, úplatky, pranie špinavých peňazí -- väčšina Nemcov (68 percent) zastáva názor, že tieto fenomény sa v ich krajine za posledné tri roky výrazne rozšírili. Podľa najnovšieho korupčného barometra organizácie Transparency International najväčší vplyv korupcie predpokladajú v politických stranách, ktoré na škále od jedna do štyri dosiahli známku 3,7 bodu. Nasledujú médiá s 3,3 bodu a súkromný sektor s 3,2 bodu.
Naproti tomu veľkú dôveru majú Nemci k polícii. Podľa denníka Die Welt na otázku, či strážcov poriadku považujú za podplatných alebo veľmi podplatných, kladne odpovedalo iba 12 percent respondentov. Obmedzenú kriminálnu energiu prisudzujú respondenti aj učiteľom (14 percent), duchovným (15 percent) a právnikom (21 percent).
Nemci však v tomto pesimistickom postoji nie sú osamelí. Organizácia totiž svoj prieskum uskutočnila v 69 krajinách sveta a opýtala sa pritom viac než 55-tisíc ľudí. Podľa štúdie obyvatelia 487 krajín sú presvedčení, že korupcia v ich štáte za posledné tri roky vzrástla. Napríklad v USA si až 65 percent respondentov myslí, že úplatky a tendencia siahnuť k tomuto "presvedčovaciemu argumentu" sa rozrástli. V 13 krajinách, napríklad v Indii, na Filipínach a v Kostarike, medzičasom každý druhý respondent odpovedal kladne na otázku, či sa podľa nich zvýšila miera korupcie. V Indii a na Filipínach je 60 percent opýtaných presvedčených, že situácia sa bude ešte zhoršovať.
No existujú aj optimisti, napríklad Etiópčania, Macedónci, Kosovčania a Keňania, ktorí pozerajú do budúcnosti s dôverou. Napríklad v Keni 48 percent respondentov zastáva názor, že korupcia sa zmiernila a 43 percent očakáva, že tento trend sa zachová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 10:42