StoryEditor

Pribudne ešte asi 300-tisíc ľudí

12.12.2005, 23:00
Aj keď záujem postupne klesá, dôchodkové správcovské spoločnosti predpokladajú, že potenciál vstupu ďalších ekonomicky aktívnych klientov do 30. júna 2006, dokedy sa ešte môžu rozhodnúť, tu ešte stále je. "Ako v iných produktoch aj tu očakávame, že existuje skupina klientov, ktorá si svoje rozhodnutie necháva na poslednú chvíľu, a tou je v našom prípade obdobie zhruba 3 mesiacov pred koncom zákonnej lehoty na rozhodnutie o vstupe, čiže marec až jún 2006. V tomto čase predpokladáme druhú vlnu záujmu o starobné dôchodkové sporenie, pretože po júni 2006 bude vstup do systému umožnený už len limitovanej skupine občanov," uvádza Peter Socha, predseda Predstavenstva dôchodkovej správcovskej spoločnosti Credit Suisse Life & Pensions.

Do sporenia na osobnom dôchodkom účte sa doteraz zapojilo takmer 1,1 milióna ekonomicky aktívnych ľudí. Po predbežnom získavaní klientov už počas posledných dvoch mesiacov roku 2004 zaznamenala Sociálna poisťovňa najväčší nápor pri registrácii zmlúv začiatkom roka 2005, keď sa systém druhého piliera spustil. "V prvej polovici januára 2005 Sociálna poisťovňa zaregistrovala 324-tisíc zmlúv o starobnom dôchodkovom sporení, čo je viac ako tretina počtu sporiteľov zaregistrovaných v prvom polroku. K 30. júnu sa do systému zapojilo spolu 933 394 ľudí," informoval Úrad pre finančný trh vo svojej polročnej správe o stave starobného dôchodkového sporenia.
Stále veľký potenciál
Aj keď záujem postupne klesá, dôchodkové správcovské spoločnosti predpokladajú, že potenciál vstupu ďalších ekonomicky aktívnych klientov do 30. júna 2006, dokedy sa ešte môžu rozhodnúť, tu ešte stále je. "Ako v iných produktoch aj tu očakávame, že existuje skupina klientov, ktorá si svoje rozhodnutie necháva na poslednú chvíľu, a tou je v našom prípade obdobie zhruba 3 mesiacov pred koncom zákonnej lehoty na rozhodnutie o vstupe, čiže marec až jún 2006. V tomto čase predpokladáme druhú vlnu záujmu o starobné dôchodkové sporenie, pretože po júni 2006 bude vstup do systému umožnený už len limitovanej skupine občanov," uvádza Peter Socha, predseda Predstavenstva dôchodkovej správcovskej spoločnosti Credit Suisse Life & Pensions. Súčasné odhady podľa neho hovoria, že do systému sa môže zapojiť približne 1,4 milióna klientov, teda zhruba o 200- až 300-tisíc viac ako ich je teraz.
Jeho slová potvrdzuje aj Jozef Paška, predseda Predstavenstva Allianz-Slovenskej dôchodkovej správcovskej spoločnosti: "Celkový potenciál trhu odhadujeme niekde medzi 1,3 až 1,4 milióna sporiteľov. Pritom, ak odhliadneme od vplyvu možných fúzií, predpokladáme, že trhové podiely jednotlivých spoločnosti sa nijako výrazne nezmenia."
Počkám, uvidím
Predpoklady dôchodkových správcov na stále pomerne vysoký potenciál rastu vychádzajú aj z toho, že mnoho ľudí zvolilo vyčkávaciu taktiku, aby sa presvedčili, ako systém funguje. "Očakávame, že tak ako napríklad pri kupónovej privatizácii, aj v prípade rozhodnutia o vstupe do systému starobného dôchodkového sporenia existujú občania, ktorí radšej počkajú, ako sa celá situácia vyvinie. Pozrú si, aké zhodnotenia DSS-ky sporiteľom prinesú, aké stabilné bude legislatívne prostredie a až na základe týchto informácií sa budú tesne pred vypršaním zákonného termínu rozhodovať, či vstúpiť alebo nie," vysvetľuje Ladislav Batik, projektový manažér Aegon DSS.
Povzbudením na sporenie na osobnom dôchodkovom účte však môžu byť aj potenciálne problémy prvého priebežného piliera. "Čím viac neistoty a zmien bude v prvom pilieri, tým bude sporiteľov v starobnom dôchodkovom sporení logicky viac," myslí si Viktor Kouřil, člen Predstavenstva VÚB Generali.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 01:28