StoryEditor

Amerika môže skončiť ako Grécko

06.05.2013, 00:04
Investori vo veľkom nakupujú americké dlhopisy. Nemusí to dopadnúť dobre.

Spojené štáty sa stávajú stále obľúbenejším útočiskom pred kalamitami na finančných trhoch. Dlhodobý trend potvrdzuje štatistika tamojšieho ministerstva financií, podľa ktorej zahraničné subjekty držia americké cenné papiere v hodnote presahujúcej 13 biliónov dolárov. Z tejto sumy pripadá 3,4 bilióna na čínskych a japonských investorov. Viac ako dve tretiny ich amerického portfólia tvoria dlhopisy.

Celková hodnota amerických akcií a dlhopisov v držbe zahraničných investorov v minulom roku stúpla o 6,5%, pričom segment akcií zaznamenal väčší rast. Od roku 2005 sa objem amerických cenných papierov vlastnených cudzincami hodnotovo viac ako zdvojnásobil a pomaly sa blíži celoročnému výstupu americkej ekonomiky, teda 15 biliónom dolárov.

Z celkovej sumy 13,26 bilióna dolárov v rukách cudzincov pripadá 4,2 bilióna na akcie, čo je o 10,6% viac než v roku 2011. Objem dlhopisov s dlhšou dobou splatnosti vzrástol medziročne o 6,2% na 8,2 bilióna dolárov. Krátkodobé dlhopisy (do šiestich mesiacov splatnosti) zaznamenali 7,6% pokles na 811 mld dolárov.

Hodnota všetkých akcií a dlhopisov emitovaných v USA je 60 biliónov dolárov, čo znamená, že podiel zahraničné držby dosahuje približne 20%. V segmente dlhopisov majú cudzinci 52% podiel.

Americkým cenným papierom sa vlani darilo lákať investorov napriek krehkému oživovaniu ekonomiky, politickým turbulenciám spojeným s prezidentskými voľbami a zložitejšou pozícii štátnej pokladnice. K prílivu peňazí do Spojených štátov pravdepodobne prispela prehlbujúca sa európska dlhová kríza a spomaľovanie hospodárskeho rastu v Číne.

Z hľadiska jednotlivých krajín v držbe amerických cenných papierov vedie Japonsko s aktívami za 1,83 bilióna dolárov, z veľkej časti investovaných do štátnych dlhopisov. Na druhom mieste je s 1,59 bilióna dolárov Čína, ktorej subjekty majú prostriedky uložené taktiež hlavne do dlhopisov. Bez zaujímavosti nie je tretie miesto, ktoré patrí karibským Kajmanským ostrovom, známemu daňovému raju.

Cudzinca od amerických dlhopisov neodrádza ani extrémne uvoľnená menová politika centrálnej banky, ktorá svojimi intervenčnými nákupmi (teraz v rozsahu 85 mld USD mesačne) stláča dlhopisové výnosy.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Európa povoľuje opasky. Dierku po dierke
 
A víťazom je....
 
Banky sú zlo. Predávajú, čo im nepatrí

Niektorí investori sa domnievajú, že súčasná situácia je neudržateľná. Prezident spoločnosti Pento Portfólio Strategies Michael Pento tvrdí, že na dlhopisovom trhu sa vytvorila obrovská bublina, ktorej spľasnutie bude mať ničivé následky. Americké štátne obligácie sú podľa neho "nejpredraženejšie, nejnadzásobenejšie a nejzbytečnejšie rozšírené aktívum" v americkej histórii.

Niekedy v rokoch 2015-2016 si vraj zahraniční veritelia Spojených štátov uvedomia, že americká vláda požičané prostriedky (v ich reálnej hodnote) nikdy nesplatí a začnú požadovať vyšší úrok. "Bude to ako v Grécku," myslí si Pento.

"Svet ich chce," kontruje ekonóm Gary Shilling, ktorý americkým dlhopisom dlhodobo verí a radí nakupovať.

(Zdroje: CNBC, The Daily Ticker)

Václav Trejbal

analytik Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-patrie, menuAlias = komentare-patrie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 13:42